Opinion
Riktig industrisemester
Industrisemester är en svensk klassiker, ständigt hotad av nedläggning. Tanken att en hel nation stänger fyra veckor i juli och tar semester samtidigt är lika gammal som tanken på ett folkhem, och lika djupt rotad i den svenska folksjälen.
I?dag är det produktionen och konjunkturen som avgör när industrin slår igen. Och den här sommaren är det säker många anställda i Sverige som tvingas till längre ledighet än de själva egentligen önskar.
Ändå tänkte jag slå ett rejält hammarslag för just industrisemestern. Riktig industrisemester.
Mitt förslag är enkelt: byt ut hängmattan, badstranden, campingplatsen eller abborrgrundet den här sommaren mot en modernistisk fabrik vid Telefonplan, ett bankpalats i Göteborg, en kraftstation i Porjus eller ett järnbruk i Bergslagen.
Om så bara för en enda dag.
Sverige är fantastiskt. Och vid sidan av de vanliga upptrampade turiststråken ligger det ett gammalt industrilandskap därute och bara väntar på att bli upptäckt på nytt.
Men för att hitta rätt behövs det vägledning. Och nu finns den, äntligen. Den heter Fånga platsen - guide till Sveriges företagsamma historia (SNS Förlag) av Anders Johnson, tidigare politisk chefredaktör för DN och författare till ett stort antal böcker om näringslivshistoria.
Under drygt tio års tid har han rest kors och tvärs genom Sverige, 8?000 mil blev det, på spaning efter tider som flytt. Det han fann var platser som berättar en historia, även om företaget är nedlagt och fabriken har bommat igen.
Anders Johnson har besökt över 1?000 platser, som alla har något intressant att berätta om hur det moderna Sverige växte fram. Äldst är Röda jorden vid Riddarhyttan, där järn framställdes för 2?400 år sedan. Yngst är Dragon Gate i Älvkarleby, som öppnade förra året.
Men bokens tyngdpunkt ligger på det ekonomiska undret: från industrialiseringen som inleddes i mitten på 1800-talet, fram till kriserna på 1960-talet och 1970-
talet när städer som Norrköping, Göteborg, Borås och Malmö förändrades i grunden då hela industrigrenar bara dog.
Den drygt 500 sidor tjocka boken, med mjuka och slitstarka plastpärmar, har redan legat ett halvår i handskfacket på bilen och är väl provkörd i min hembygd Östergötland.
Allt finns med, och lite därtill. Inte ens museijärnvägen i Lakvik och den gamla BP-macken i Björkfors har författaren missat.
Det är en imponerande research bakom boken och en fantastisk resa som Anders Johnson tar med läsaren på. Oavsett om man försöker fånga platserna på plats, eller väljer att göra resan hemma i fåtöljen.
Mitt eget industriminne rullar jag ut
i midsommar: en Saab 96 tvåtaktare från 1964.
Trevlig sommar!