Industri

Q-med köps ut från börsen

Bengt Ågerup, grundare av bioteknikföretaget Q-med, tänker köpa ut bolaget från börsen. Han backas upp av svenska riskkapitalbolaget EQT och Nordea.

Publicerad

Uppsalaföretaget Q-med tillverkar framförallt antirynkmedel, geler som sprutas in under huden för att fylla ut ojämnheter. Geelerna består av det kroppsegna ämnet hyaluronsyra, som stabiliserats med en teknik utvecklad av Bengt Ågerup. Sedan mitten av 1990-talet har han byggt Q-med från ett enmansföretag, till en börsnoterad koncern med miljardomsättning och flera hundra anställda. det gör honom till en av Sveriges mest framgångsrika, samtida entreprenörer. Han är fortfarande vd för företaget och storägare med cirka hälften av aktierna.

Det senaste året har dock varit motigt för Q-med. Nya konkurrenter har sänkt lönsamheten på företagets produkter. Aktiekursen som för två år sedan var drygt 100 kronor har sjunkit och var bara 32 kronor den sista oktober. Nu vill Bengt Ågerup köpa ut bolaget från börsen. Tillsammans med riskkapitalbolaget EQT har han bildat det nya företaget Ivytan, som lägger ett bud på Q-med, på 39 kronor per aktie. Nordea har utfäst sig att finansiera köpet.

Enligt Bengt Ågerup skulle Q-med må bättre av att inte vara börsnoterat. Skälen är bland annat att företaget behöver göra stora investeringar både i produktutveckling och marknadsorganisationen. De kommer under en tid att ge såväl lägre lönsamhet som högre risk. Samtidigt har ett icke börsnoterat bolag lättare att bevaka sina företagshemligheter.