Hållbar industri

Pulver ger fjärilsskimmer

Glasögonbågarna innehåller ett pulver från företaget Merck, vilket ger ett skimmer likt en fjärilsvinge. Foto: Björn Florman
Glasögonbågarna innehåller ett pulver från företaget Merck, vilket ger ett skimmer likt en fjärilsvinge. Foto: Björn Florman

De gör som allt fler – och gör som djur. Glittret ska skimra som fjärilsvingar.

Publicerad

Kemi –och läkemedelsföretaget Merck har tagit fram ett pulver, ett effektpigment, som kan användas för en rad olika applikationer. Det vanligaste är i förpackningar men det finns också i exempelvis glasögonbågar.

Pulvret kan beskrivas som mineralflakes som blandas med andra material. Det behövs bara en liten del. Polypropen kan blandas med 0,5 procent av pulvret för att plasten ska skimra.

- Det är populärt hos designers just för att man väldigt enkelt kan "hotta” upp en billig plast och ge den en helt ny känsla, säger Björn Florman vid Materialbiblioteket.

Eftersom man försökt efterlikna fjärilsvingarnas skimmer är detta en del av biomimetiken, där man efterliknar djur på olika sätt. Detta är en stark trend, bland annat inom materialutveckling.

Här kan du se materialet

Ny Teknik samarbetar med Materialbiblioteket som ställer ut nya material. Där kan du nu bland annat se muggen som tillverkats av granulat från Scanfill.

Materialbiblioteket finns på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Mer information finns på: www.materialbiblioteket.se