Industri

Pillret messar från magen

Rizwan Bashirullah Foto: Ray Carson UF News
Rizwan Bashirullah Foto: Ray Carson UF News

Ett piller som rapporterar när det nått magsäcken. Det har amerikanska forskare tagit fram. Ett nybildat bolag ska nu ta tekniken ut på marknaden.

Publicerad

Glömt att ta medicinen? Då är du inte ensam. Men sker det för ofta är det inte bra för din hälsa. Forskare vid University of Florida uppger sig nu ha lösningen på problemet; smarta piller som rapporterar när de når matsäcken.

Bakom lösningen ligger Rizwan Bashirullah och hans kollegor vid University of Florida. Tricket är att förse en vanlig pillerkapsel med en liten antenn i silver och ett mikrochip. Det senare innehåller sensorer kan mäta allt från kroppstemperatur till ph.

Både antennen och kretsen kommunicerar med en sändare, som skickar svaga lågfrekventa signaler in i kroppen. Sändaren sitter idag på ett litet armband, men tanken är att den i framtiden ska kunna byggas in i mobiltelefoner eller klockor.

När pillret når magsäcken skickar det en signal till mottagaren och meddelar tiden. Ingår läkemedlet i en kliniska studier kan mikrokretsen även rapportera om andra data.

Att be patienter att äta silver är inte okontroversiellt. Forskarna hävdar dock att mängden silver i en tablett inte är större än den mängd som finns i ett glas vatten.

- Idén med projektet har alltid varit att ha en biokompatibel antenn, och som bryts ner efter en kort tid i kroppen.

Tekniken bakom det smarta pillret är nu patentsökt och forskarna har bildat bolaget eText som ska ta tekniken ut på marknaden. Första målgruppen blir läkemedelsbolag där kapseln uppges kunna ge säkrare och billigare kliniska studier. Att personer som ingår i kliniska studier inte tar det läkemedel som ska utvärderas är idag ett problem för branschen. Lösningen att ha personal som ser till att alla deltagare sväljer pillren som de ska kostar företagen stora pengar.

Hittills har tekniken testats i konstgjorda mänskliga magar, samt i djur. Företaget har nu ansökt om tillstånd hos det FDA, den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, för att testa tekniken på människor.