Industri
Pandemivaccinet försenas
Vaccinet mot svininfluensa är felaktigt förpackat och de första doserna väntas inte komma till Sverige förrän i mitten av oktober.
De första vaccinationerna mot svininfluensan beräknas inte kunna dra igång förrän i mitten av oktober. Det uppgav Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, på en pressträff på Rosenbad i dag torsdag.
Enligt Anders Tegnell beror förseningen på att Läkemedelsverket reagerat på sättet som vaccinleverantören Glaxo Smith Kline förpackat vaccinet på.
Det är viktigt att hålla redan på vilken dos varje patient får, därför anser Läkemedelsverket att de så kallade batchnumrena måste finnas i paketen och inte samlade i grupp utanför, säger Anders Tegnell.
Han bedömer att vaccinet blir cirka en vecka försenat på grund av ompackningen.
Inte förrän någon gång i vecka 42, som börjar med måndagen den 12 oktober, kan de första doserna komma till Sverige.
–Vi har goda skäl att tro att det bara handlar om en vecka, säger Anders Tegnell.
Tidigare beräknade Socialstyrelsen att massvaccinationen kunde dra i gång under vecka 41.
Samtidigt förklarade Anders Tegnell att Socialstyrelsen också inväntar nya rapporter om kliniska tester från vaccinföretaget.
-Vi väntar på de offentliga rapporter från företaget som väntas komma nästa vecka.
Socialstyrelsen ger heller inget klartecken för vaccineringen innan läkemedelsmyndigheterna godkänt den färdiga vaccinprodukten.
Samtliga personer i de utpekade riskgrupperna kommer dock att kunna vaccineras under de första två veckorna som vaccinet börjar levereras, bedömer Anders Tegnell.
Medverkade på pressträffen på Rosenbad i dag gjorde också Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet.
Han förklarade att man där ser väldigt positivt på att smittspridningen här hemma lugnat ned sig och planat ut den senaste tiden.
Orsakerna, menade han, kan dels förklaras med det vackra sensommarvädret, som gör att influensaviruset inte trivs och därigenom sprids så bra såsom i torrt och kallt klimat, dels med att man på många håll som på skolor och dagis jobbar med bättre handhygien.
Den långsammare spridningen betyder dock inte att Sverige kan lyckas undgå ett mer kraftfullt pandemiutbrott, enligt Johan Carlson.
Vi får vara beredda på en snabbare spridning men det dröjer ytterligare en tid, säger han.
Hittills har 1136 svenska fall anmälts varav de smittade i 293 fall smittats inom Sverige och de övriga på resa i länder utanför Sverige.