Industri
Nytt stålbad för LKAB
Interiör från LKAB:s gruva i Malmberget. Foto: Carl-Johan Utsi / TT
Det hårt pressade statliga gruvbolaget LKAB ska spara ytterligare uppåt en miljard kronor i år. Vd Jan Moström räknar med att personal kommer att få gå i stålbadet. ”Det är en oerhört pressad marknad vi har”, säger Jan Moström på en presskonferens.
Han vill ännu inte avslöja några detaljer i det planerade besparingsprogrammet för 2016. Men det ska bli större än 2015 års besparingar, som drog ned kostnaderna med cirka 800 miljoner kronor.
Vad som nu står för dörren lovar han att klargöra under andra kvartalet i år.
– Jag vill inte föregå detaljerna i andra kvartalet, men jag har svårt att se att inte en stor del kommer att utgöras av personal, säger Moström.
Det gäller även fast anställd personal.
– Jag har svårt att se att vi kan undvika det, säger han.
Brakförlusten för helåret 2015 på 7,2 miljarder kronor bestod främst av en jättenedskrivning på drygt 7 miljarder kronor i tredje kvartalet.
Prisraset på järnmalm tryckte samtidigt ned LKAB:s försäljning under året med 5,4 miljarder kronor. Det vägdes bara delvis upp av en positiv effekt av den försvagade svenska kronan på 2,5 miljarder kronor.
Moström, som tillträdde i höstas, ser framför sig flera år till med hårt tryck nedåt på priserna. Bland annat då ny konkurrenskraftig produktion tillkommer i Brasilien och Australien.
– Konsekvensen blir att vi kommer att ha väldigt låga järnmalmspriser, i varje fall under något eller några år, säger han.
Priset på järnmalm var nere på en botten på 38 dollar per ton i fjärde kvartalet. Det har återhämtat sig något, till drygt 40 dollar per ton sedan dess. Men LKAB:s ledning räknar med att priserna inte kommer att stiga upp över intervallet 40–50 dollar per ton under kommande fem år.
Externa bedömare delar den dystra visionen.
– Vi ser att järnmalmsmarknaden kommer att vara väldigt tuff under överskådlig tid, säger Ola Södermark, analytiker på Swedbank.
Kina väntas fortsätta minska sin stålproduktion. Men samtidigt har de tre globala jättarna inom järnmalm – Rio Tinto, BHP Billiton och Vale – investerat stort i ökad produktionskapacitet i lågprisgruvor.
Även Per Ahl, vd för branschföreningen Svemin, räknar med ett fortsatt överutbud av järnmalm.
Han tillägger dock att LKAB trots den svaga marknaden har ”ett hyggligt läge”. Orsaken är att merparten av produktionen består av järnmalmspellets och bara en mindre del av ”sinter fines” som är en enklare typ av råvara.
– LKAB får nästan dubbelt så bra betalt för sina produkter som konkurrenterna. Det är otroligt viktigt för deras affär.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!