Industri

Ny juice lindrar förkylning

En juice med bevisad effekt mot förkylning. Det har svenska forskare lyckats få till. Om en dryg vecka finns den att köpa i kyldisken.

Publicerad

Efter fem år av intensivt utvecklingsarbete lanserar nu Skånemejerier en juice som har en vetenskapligt dokumenterad effekt mot förkylning. Det är de först i världen med .

Tre olika vetenskapliga studier har visat att 2,5 deciliter juice om dagen minskar symptomen på förkylning och ger en kortare sjukdomstid.

Effekten uppnås när två olika stammar av probiotika, det vill säga snälla bakterier, kommer i kontakt med de immunförsvarsceller som finns i magen. Och de är många, hela 70 procent av immuncellerna finns där. Bakterierna gör att cellerna skickar ut ämnen som aktiverar andra delar av immunförsvaret.

För att hitta de bakterier som triggar immunförsvaret bäst har företaget tagit hjälp av bioteknikföretaget Probi i Lund.

-Bakom valet av stammar ligger ett omfattande urvalsarbete, säger Michael Oredsson, vd på Probi. En av stammarna, Lactobacillus paracasei sätter fart på immunförsvaret. Den andra, Lactobacillus plantarum, medverkar till att förkylningssymptomen dämpas.

Det är inte första gången företagets kunskaper om probiotiska bakterier kommer till praktisk användning. En av deras patenterade bakteriestammar utgör grunden för den kommersiella framgången med ”magdrycken” Proviva.

Men att få bakterierna att trivas i juice är inte det enklaste.

-De får inte dö, men de får heller inte heller vara för aktiva. Då bildas de koldioxid som förstör smaken säger Lena Nyberg, forsknings- och utvecklingsansvarig på Skånemejerierna.

Lösningen ett sätt att pigga upp bakterierna innan de hamnar i juicen. Den har nu patentsökts.

-De kliniska studierna har en hög vetenskaplig nivå och är utförda på ett korrekt sätt. säger Corrado Cilio, barnläkare och docent immunologi på Universitetssjukhuset Malmö allmänna sjukhus.

På Skånemejerier hoppas man nu på en försäljningssuccé, minst lika stor som den som Proviva blivit. Lanseringen i Sverige sker i vecka 37, sedan står de Nordiska länderna i tur.

-Men själklart är vi intresserade av den internationella marknaden, där finns ingen motsvarande produkt, säger Peter Odemark, kommersiell direktör på Skånemejerier.

Kostnaden för en liter Bravo Friscus kommer i butik att ligga mellan 19 till 21 kronor. Dricker du ett glas om dagen i får du i dig samma mängd bakterier som personerna i studien.

” Frisk och med tydlig fruktsmak, men vi saknar fruktkött ” blir omdömet från Ny Tekniks testpanel.