Industri
Molekyl väcker hopp om bot mot parkinson
Proteinet AST-1 förvandlar stamceller till dopaminproducerande nervceller. Foto: Oliver Hobert
Om stamceller kan styras till att bli nervceller som producerar dopamin hägrar bot mot Parkinsons sjukdom. Amerikanska forskare har hittat molekylen som kan göra det möjligt.
Skakningar och svårt att röra sig. Det är en del av vardagen för de runt 20 000 personer i Sverige som lider av den obotliga nervsjukdomen parkinsson. Sjukdomen beror på att de celler som tillverkar signalämnet dopamin i hjärnan bryts ner. Idag finns ingen bot, men väl mediciner som kan lindra.
Kanske kan det bli ändring på den saken sedan Nuria Flamse och Oliver Hobert vid University of Columbia University i USA har hittat ett protein som tycks vara det som styr stamcellerna till att bli dopaminceller. Proteinet heter AST-1.
Genombrottet kom när forskarna studerade utvecklingen av nervceller i den lilla rundmasken C. Elegans. Den är favoritmodell när det gäller att studera utvecklingen av nervsystemet och används ofta för att hitta mekanismer på molekylär nivå i människans nervsystem.
Forskarna upptäckte att bildanden av dopamin kraftigt försämrades när proteinet saknades, medan produktionen steg när det tillsattes.
Håller upptäckten måttet även vid studier på ryggradsdjur öppnas dörren för nya mediciner och kanske också bot mot Parkinsons sjukdom.
Genombrottet publiceras i Nature Letters.