Industri

Lampan som dödar superbakterier

Riskfritt för människor – livsfarligt för antibiotikaresistenta bakterier.
Foto: University of Strathclyde
Riskfritt för människor – livsfarligt för antibiotikaresistenta bakterier. Foto: University of Strathclyde

Synligt, violett ljus är ett nytt vapen mot antibiotikaresistenta bakterier. Ett skotskt sjukhus blir först i världen med att införa tekniken.

Publicerad

Lamporna sprider ett intensivt ljus i ett smalt spektrum runt 405 nanometer, ett synligt ljus med en violett färgton. Belysningen är helt ofarlig för patienter och sjukvårdspersonal – men dödar effektivt farliga bakterier som finns i luften och på ytor. Även fruktade bakterier som mrsa, E.coli och Clostridium difficile stryker med, och på så vis minskar risken för smittspridning på sjukhuset.

Efter mer än tio års forskning tas det nya belysningssystemet i drift på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset Glasgow Royal Infirmary. Tekniken, som har utvecklats av forskare vid University of Strathclyde i Glasgow, har tidigare testats på isoleringsrum på sjukhuset med gott resultat. Enligt forskarna minskade antalet farliga bakterier betydligt mer än vad som kan uppnås med städning och desinficering. Nu installeras den nya belysningen för första gången på en intensivvårdsavdelning.

Att vistas i ett helt violett ljus är kanske inte så mysigt för människor. Forskarna har därför blandat olika lysdioder för att få en lampa som avger ett varmvitt ljus som kan användas tillsammans med normal sjukhusbelysning.

Bakterier där antibiotika inte längre biter är ett av de allvarligaste hoten mot folkhälsan, enligt Världshälsoorganisationen WHO.