Industri

KS backar om granskning

Karolinska universitetssjukhuset backar om granskningen av den kritiserade KI-kirurgens operationer.

Publicerad

– Det klokaste för att göra en trovärdig utredning är att det är en komplett extern utredning, säger chefläkare Nina Nelson Follin till SVT Nyheter.

Utredningen av kirurgen Paolo Macchiarinis kritiserade operationer på Karolinska universitetssjukhuset (KS) skulle ledas av sjukhusets egen chefläkare, professor Nina Nelson Follin. Förutom sjukhusets egna experter skulle externa experter ingå i utredningen.

Men reaktionerna mot att KS skulle utreda sig själva blev kraftfulla.

– Det är bara snuskigt, det liknar ju ingenting, sade Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i en forskningsetikkommitté, tidigare under dagen till TT.

– Det är självklart att hela händelsen ska utredas i alla delar, men tragedin har redan skett och ingen i ledande ställning tar något ansvar Alltihop är så horribelt. Det är som att de är tillbaka i etiken från 40-talets tyska koncentrationsläger. Man vill bara gråta.

Johan Thyberg, professor emeritus i cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet, var inte heller särskilt imponerad.

– På sedvanligt svenskt sätt tillsätter man nu en utredning som tar ett halvår eller ett år och jag är rädd för att den inte kommer att utmynna i någonting alls, sade han.

Men nu backar alltså Karolinska universitetssjukhuset från beslutet att själva leda granskningen.

– Vi har hela tiden varit måna om att ha ett väsentligt externt inslag i den utredningen. Men vi har också tänkt vidare och även tagit del av de kritiska synpunkter som framkommit, säger Nina Nelson Follin till SVT Nyheter.

Vi har kommit fram till att det klokaste för att göra en trovärdig utredning är att det är en komplett extern utredning.

Utredningens syfte är att "klarlägga omständigheterna" då tre patienter fick syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade. Två av patienterna dog och den tredje vårdas numera i USA i väntan på att få en transplanterad luftstrupe.

Det saknades etiskt tillstånd för dessa experimentella operationer, ändå utfördes de. Hur ser du på det?

– Jag är inte tillräckligt insatt för att avgöra det just nu. Det är just sådana frågor som utredningen ska titta på, säger utredaren Nina Nelson Follin.

Hur säkert är det att låta sig opereras på Karolinska universitetssjukhuset?

– Det finns så många duktiga medarbetare. Jag skulle inte dra mig för det.

Hur mår den patient som överlevde?

– Det vet jag faktiskt inte.