Vodkan "Precis" är inte tänkt att drickas till kräftor.
Och den tjusiga putällen är inget som går laget runt på parkbänken.
Till sådant är vodkan för dyr, för len och ren - tack vare sjön Borens vatten och ett nytt sätt att destillera.
Borensberg Snus är snus om än i gyllene dosor.
Den devisen håller inte för vodkan i lyxförpackning från östgötska Borensberg. Mikael Borg, försäljningschef på Precis Sweden AB, försäkrar.
- Flaskan är oerhört viktig, inte minst på den amerikanska marknaden. Men innehållet är också speciellt.
Till skillnad från exempelvis "Absolut" så infinner sig aldrig den där rysningen i kroppen efter en slurk "Precis". Taggtrådskänslan i strupen uteblir också.
Mikael Berg erkänner:
- Till snaps skulle jag föredra en vodka med mera bett i.
Han rekommenderar därför inte sin vodka till snapsarna under kräftskivan. Men väl att smutta på före kräftorna, som en Dry Martini, med lite is i och kanske en citronklyfta eller en oliv, rörd eller skakad.
Den är den typen av drickande den nya vodkan utvecklats för. Ett amerikanskt vodkadrickande, lite fruntimmersaktigt kanske, fjärran från supandet i det nordeuropeiska brännvinsbältet.
Det är också den amerikanska marknaden Borensbergsvodkan i första hand tillverkas för. Där har "Absolut" kapat åt sig 53 procent av den totala vodkaförsäljningen och svensk vodka står högt i kurs.
- Kan vi bara nå en bråkdel av Absoluts framgångar är vi fullt nöjda, säger Mikael Borg, som tidigare jobbat som krögare i Motala och är en erkänt bra drinkblandare.
Numera reser han runt i framförallt Sverige, till krogar, mässor och liknande och lanserar Borensbergsvodka likaväl som det amerikanska sättet att konsumera den.
På bandet på fabriken - som tidigare varit lastbilscentralen i Borensberg - fylls designflaska efter designflaska på med sprit. Senare den här dagen ska den tredje sändningen köras iväg till USA, där Precis nu säljs i nio delstater.
Från början var det tänkt att vodkan skulle tillverkas med det erkänt fina vattnet från Vättern.
Men av en ren händelse togs några prover på vattnet från sjön Boren, som ligger strax intill. Det vattnet var ännu renare än Vättervattnet. Allra bäst är vattnet när det tas direkt ur kranarna, då det passerat det kommunala reningsverket - ett enkelt sandfilter.
Med det vattnet späder man ut den råsprit som köps från ett nederländskt destilleri och som har destillerats med en ny metod utvecklad av Mikael Borg och hans kolleger tillsammans med en inhyrd expert.
På sikt är det meningen att även destillationsprocessen ska utföras i Borensberg.
Råspriten är tillverkad av säd utan tillsatser. Potatis, som utgör grunden i polska och ryska vodkor, används inte alls.
Minst lika viktig som själva vodkan är den blå flaskan. Den är ingen vanlig putäll utan har utformats av en glasdesigner i Motala, inspirerad av en gammal vinflaska som hittades i Kalifornien.
Från början var det tänkt att flaskan skulle ha tillverkats av ett svenskt glasbruk. Men det blev för dyrt. Den görs idag av ett bruk i södra Polen. Varje flaska är handblåst och färgad med en urgammal metod.
Varje flaska är därför unik. Ingen är den andra lik vare sig form eller färg. Och det har inneburit att det inte gått att använda en standardkork. Diametern på flaskhalsarna varierar så mycket att man, tillsammans med en portugisisk korkleverantör, tvingats utveckla en specialkork med hatt och ring av kromad metall.
Korkenheten, plus att få det polska glasbruket att kunna massproducera flaskan, har varit de stora problemen.
- Hade vi vetat vad vi gav oss in i är väl frågan om vi någonsin kommit igång, säger Mikaels Borgs kompanjon Anders Rundcrantz, företagets vd och produktionsexpert.
Ingen av dem hävdar att Precis är den bästa eller godaste vodkan i världen. Men de kan belägga att den är renast av världens icke kolfiltrerade vodkor, med finska Finlandia som nummer två.
Överlag är dock svenska vodkor i världstopp, anser de. Mycket tack vare vårt rena vatten.