"Låt oss försöka oss på något extra starkt och dito glaserat omslag. Med lump och kokt trämassa böra vi kunna få den mycket gouterade 'brown and buff colour'."
Så här skrev kamrer Johnsson vid Munksjö Pappersbruk i ett brev 1879 angående framställningen av ett nytt kraftigt papper. I ett protokoll några år senare finns det första belägget för termen kraftpapper. Ganska snabbt spred sig framställningsmetoden (och termen) till andra pappersbruk i Sverige. Men även pappersbruk i andra länder blev intresserade av metoden. Därmed fick också den svenska termen fäste i dessa länders språk: på engelska kraft/craft paper, på tyska Kraftpapier och på franska papier kraft/craft.
Att termen, trots sin ålder, lever ett rikt liv i dessa språk får man veta om man gör sökningar på webben; det blir träffar i tiotusental.
I en del engelska lexikon kan man få uppfattningen att kraft paper härstammar från tyskan. Kanske har termen gått omvägen över tyskan innan den nått engelskan - ursprunget är hur som helst svenskt.