Hållbar industri

Kina får världens första robothamn

Foto: Tusimple
Foto: Tusimple
Foto: Caofeidian
Foto: Caofeidian

Innan året är över ska hamnen i kinesiska Caofeidian vara helt automatiserad. All lossning och lastning kommer skötas av robotar – och containrarna körs av autonoma lastbilar.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

Det finns många hamnar som är större än kinesiska Caofeidian – exempelvis Shanghai, Singapore, Busan och Rotterdam. Men anläggningen i Hebei-provinsen hanterar årligen 300 000 ”tjugofotsekvivalenter” – det vill säga containrar med dimensionerna 6x2,4x2,6 meter. Snart kan hamnen i norra Kina släcka sina lampor, för robotar har inga problem med att jobba i totalt mörker.

Caofeidian har meddelat att lassning och lossning kommer vara fullt automatiserad innan 2018 är över. Det finns förvisso andra hamnar som har robotiserat delar av verksamheten, exempelvis hävdade Qianwan Container Terminal nyligen att man var den första helautomatiserade terminalen i Asien. Men Caofeidian är först i världen med en total automation av alla områden.

Det är här som Tusimple kommer introducera sin automationsteknik för lastbilar. Deras system ger nivå 4-autonomi och kan implementeras i befintliga fordon. Det kinesiska företaget backas bland annat upp av chiptillverkaren Nvidia. Till skillnad från många konkurrenter har Tusimple valt att inte jobba traditionella sensorer som lidar.

30 bilder i sekunden

Deras teknik förlitar sig primärt på tio kameror som tillsammans ger en 360-gradersvy runt fordonet. Varje kamera tar 30 bilder per sekund och informationen behandlas sedan av mjukvaran ombord. Mikrovågsradar används som en sekundär sensor. Systemet ska kunna identifiera objekt på upp till 300 meters avstånd, och klara av att hantera föremål som lidar har svårigheter med – exempelvis svarta bilar.

Tusimple har installerat sin teknik i 20 lastbilar från Shaanxi Automobile Group, och de självkörande fordonen ska ta över containerfrakten på hjul. Ett annat företag sköter automationen av lyftkranarna – men både lastbilar och kranar kommer att kontrolleras av samma centrala system. Det rapporterar Singularity Hub