Järnskatten som SSAB missade

2011-10-10 15:30  

Under sjön Väsman, mellan de båda nedlagda järngruvorna Håksberg och Blötberget i norra Bergslagen, ligger järnmalm för hundratals miljarder. Men det visste inte SSAB när man sålde gruvorna.

Ståljätten SSAB bröt järnmalm i Håksberg och Blötberget fram till 1979. Då lade man ned gruvdriften när stålpriserna och järnmalmspriserna låg i botten.

För tre år sedan bildades företaget Nordic Iron Ore av lokala företag och privatpersoner i Ludvikatrakten och tog över rättigheterna till gruvdrift och prospektering.

Nordic Iron Ore tänker återuppta gruvdriften i Håksberg och Blötberget samtidigt som man undersökt området mellan de båda gruvorna.

Och i går söndag gick företaget ut med ett pressmeddelande om att den preliminära utvärderingen av de magnetiska mätningarna visat att det under sjön Väsman, ned till 300 meters djup, finns 47 magnetiska malmkroppar som tillsammans innehåller 640 miljoner ton järnmalm.

Järnhalten är så hög som 19-47 procent. Skulle de magnetiska beräkningarna visa sig stämma är Väsmanfyndet nästan lika stort som malmkroppen i LKAB:s gruva i Kiruna.

– Det är en fyndighet i världsklass. Det är väldigt, väldigt stort och gör att vi blir näst störst i Sverige, säger Christer Lindqvist, vd för Nordic Iron Ore, till Aftonbladet.

De första mätningarna sträcker sig bara 300 meter ner i marken och malmkroppen kan sträcka sig djupare än så.

– Vi vet att det fortsätter neråt och att det finns potential för att det är mycket större än vad vi tror, säger Christer Lindqvist.

Malmstråket under sjön Väsman ligger mitt emellan de två gruvorna Blötberget och Håksberg som beräknas innehålla 60 ton järnmalm.

Utmaningen för Nordic Iron Ore blir att komma åt Väsmanfyndet utan att punktera sjön och utan att skada näraliggande Ludvika.

Lars Anders Karlberg

Mer om: LKAB Gruvor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer