Hållbar industri

Här tänker man på procenten

Det nya destilleriet sparar energi på att låta tyngdkraften sköta transporter som annars kräver pumpar. Men de stora energivinsterna finns att hämta i spillvärme. På bilden syns Ajdin Nezirevi´c. Foto: Lasse Åbom/Fotaografen i Gävle
Det nya destilleriet sparar energi på att låta tyngdkraften sköta transporter som annars kräver pumpar. Men de stora energivinsterna finns att hämta i spillvärme. På bilden syns Ajdin Nezirevi´c. Foto: Lasse Åbom/Fotaografen i Gävle

Ackumulatortankar, värmeväxlare – och jordens dragningskraft.Mackmyra har lyckats sänka energiförbrukningen med 45 procent i sitt nya whiskydestilleri.

Publicerad

Att göra de bärnstensfärgade dropparna mer klimatsmarta var ett viktigt mål när Mackmyra byggde sitt nya destilleri utanför Gävle. Anläggningen togs i drift i början av året och nu börjar företaget få fram de första siffrorna på energiåtgången.

– Det ser fantastiskt bra ut. Målet var att sänka energiförbrukningen per flaska med 30 procent jämfört med vårt gamla destilleri. Det blev 45 procent, säger Jonas Berg, grundare och produktionschef på Mackmyra Svenska Whisky.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här