Hållbar industri

Här är svenska mästarna i montering

Tommy Karlsson (till vänster) och Christian Nilsson med prisutdelaren Anna Davidsson, ansvarig för forsknings- och utvecklingsportföljen inom Produktion hos Volvo Cars. Foto: Dan Carlsson/Swerea IVF
Tommy Karlsson (till vänster) och Christian Nilsson med prisutdelaren Anna Davidsson, ansvarig för forsknings- och utvecklingsportföljen inom Produktion hos Volvo Cars. Foto: Dan Carlsson/Swerea IVF
Svenska Monteringspriset av Ebba von Wachenfeldt. Konstverket är inspirerat av Svenskt Monteringsforums logotyp. Foto: Dan Carlsson/Swerea IVF
Svenska Monteringspriset av Ebba von Wachenfeldt. Konstverket är inspirerat av Svenskt Monteringsforums logotyp. Foto: Dan Carlsson/Swerea IVF

Svenska Monteringspriset har delats ut för sjuttonde året i rad. Årets pristagare är Tommy Karlsson och Christian Nilsson, för en effektiviseringsprocess som ”utgör ett föredöme för svensk industri.”

Publicerad

Volvo Construction Equipments (VCE) fabrik i Hallsberg monterar hytter till dumprar, grävare, jordvältar och hjullastare. Fram till nyligen har de olika produkterna monterats i separata monteringslinjer. Men nu har en taktad linje för alla dessa produkter byggs, under ledning av projektledaren Christian Nilsson och Tommy Karlsson, teamledare för monteringsteknikerna.

VCE uppger att lageromsättningshastigheten ökat med 30 procent, 200 kvadratmeter golvyta frigjorts, och att körning med gaffeltruck mot monteringsplats har minskat med 80 procent.

– Genom effektiviseringen kan vi även få in fler hyttmodeller i produktionslinjen. En ny lastmaskinshytt tas i produktion till hösten, säger Tommy Karlsson.

En utmaning i att kunna hantera dessa produkter på en monteringslinje är att de inte bara varierar i storlek, utan även i monteringsinnehåll. Lösningen blev att kombinera förmontering med flexibel bemanning samt monteringsstationer med förbättrad ergonomi. Omkring 5 500 av lokalens 6 300 kvadratmeter har byggts om.

Projektet höll tidsplanen på tolv månader, trots att orderingången oväntat sköt i höjden.

– Att vi samtidigt fick hålla igång en högre produktionstakt än förväntat, har såklart gjort projektet tuffare. Normalt är vår verksamhet ganska säsongsstyrd, det har aldrig tidigare hänt att vi behövt öka produktionen i november-december. Men så blev det nu, säger Tommy Karlsson.

Sedan tiden för projektstarten, i slutet av 2016, har anläggningen sett en produktionsuppgång på 65-70 procent.

– Så vi pratar inte om små volymökningar. Men det fick gå ändå, säger Tommy Karlsson.

Nu har han och Christian Nilsson fått Svenska Monteringspriset 2018. Priset delas ut av Svenskt Monteringsforum, ett nätverk inom monteringsområdet, och består av 20 000 kronor och en skulptur av konstnärinnan Ebba von Wachenfeldt.

– Det är förstås roligt att det vi gjort uppmärksammas på många håll även utanför Volvokoncernen. Det är många som vill komma på studiebesök och vi är självklart stolta att få visa upp detta, säger Tommy Karlsson.

Han betonar dock att man ”inte kan genomföra ett sådant här projekt på två man”.

– Jag och Christian är bara representanter för företaget i detta, och utan det stora engagemanget bland de anställda skulle vi aldrig gått i land med projektet. Det är många som klivit fram och överraskat.                       

Juryns motivering:

”Deras arbete visar att man kan skapa flexibilitet och effektivitet trots stor skillnad i monteringsinnehåll mellan produktfamiljerna. Det dagliga kundbehovet monteras oberoende av produktmix. Kapaciteten har ökat samtidigt som ytbehovet reducerats och plats frigjorts i materialfasaderna. Christian Nilssons och Tommy Karlssons arbete har lett till betydande förbättringar samtidigt som monteringen rustats för framtida produkter. Deras arbete utgör ett föredöme för svensk industri.”