Hållbar industri
Drömbil(d) i full skala
Kan tredimensionella simuleringar ersätta fysiska modeller? Automation har testat ett av marknadens mest påkostade simuleringssystem.
Jag står framför en sportbil med glittrande metalliclack, mitt i ett sommargrönt landskap.
Den blå himlen spelas i kromdekoren. När jag går framför bilen, hukar mig eller sträcker mig på tå ser jag den ur nya vinklar.
Allt är bara illusioner, en tredimensionell datamodell som jag ser genom glasögon med polarisationsfilter.
I verkligheten befinner jag mig i ett vintermörkt Köpenhamn, i ett nedsläckt rum på Dansk Design Center. Här demonstrerar Autodesk tillsammans med återförsäljaren Majenta, Sony och brittiska Holovis, 3d-simulering i stereomiljö.
Tanken är att visa hur man kan spara pengar i utvecklingsarbetet genom att ersätta fysiska modeller med simulering.
- Digitala prototyper gör det möjligt att utvärdera en design mycket tidigare i processen och nå ut på marknaden på kortare tid, säger Mikael Löwenhielm hos Autodesk.
För dagens demonstrationskörning har samarbetspartnern Holovis, specialist på att bygga och driva tredimensionella simuleringssystem, packat upp och installerat utrustning för i runda tal tre miljoner kronor. För fem till tio år sedan skulle motsvarande system kanske ha kostat tio gånger så mycket.
Bakom den höga projektionsskärmen, som visar bilmodellen i full skala, står bland annat två av Sonys mest kraftfulla videoprojektorer med en upplösning långt över vad normal hd-tv klarar.
Sensorer i ovankant av skärmen spårar huvudrörelser genom att följa spröten som sticker upp från stereo-brillorna. Den programmodul som skapar stereobilderna, utifrån modeller i Autodesks 3d-mjukvara Showcase, är utvecklad av Holovis.
Vid demonstrationen i Köpenhamn är modulen fortfarande i betaversion, med vissa brister. Konturerna på bilen är taggiga. Och när jag rör på huvudet dyker ibland en efterhängsen "spökbild" upp. Kanske handlar det om att polarisationsfiltren inte släcker ut den oönskade signalen.
Frågan är om detta slags storskaliga simulering alltid behövs.
Andreas Fischer, designer hos konsultföretaget Semcon Caran i Göteborg, tror att tekniken snarast passar som "ett verktyg för management":
- Som industridesigner är man van vid att vrida och vända på 3d-modeller på sin dator, det räcker i de flesta fall.
Han tror inte att 3d-simuleringar helt kan ersätta fysiska modeller.