Coronaökning i Polen – tolv gruvor stängs

2020-06-08 15:29  
Nästan två tredjedelar av helgens coronavirusfall i Polen har koppling till Zofiówka-gruvan. Foto: Rafal Klimkiewicz/AP/TT

Coronaspridning vid en kolgruva i sydöstra Polen ligger bakom en kraftig ökning av sjukdomsfall i landet, enligt myndigheterna. Under helgen rapporterades 1 151 nya fall i landet, två tredjedelar av dem kan kopplas till Zofiówka-gruvan i Övre Schlesien. Nu stängs tolv gruvor för att stävja utvecklingen.

I början av mars infördes strikta restriktioner för att stoppa virusspridningen i Polen, och jämfört med andra europeiska länder har man relativt få dödsfall – 1 157 enligt Johns Hopkins-universitetet.

Men fortsatt många nya fall i regionen Övre Schlesien tyder på att man inte har passerat toppen än. Regionen är hjärtat för gruvindustrin i Polen, och över 4 000 personer har testat positivt för coronaviruset där.

På måndagen meddelade Polens vice premiärminister Jacek Sasin att tolv gruvor i regionen stängs i tre veckor, däribland två statliga gruvor som räknas som de största inom EU.

Läs mer: Blodgrupp kan påverka mottaglighet för coronaviruset

Stängningen tros inte påverka energiproduktionen i Polen, som har stora lager av både inhemskt och importerad kol.

På flera andra ställen i världen har viruset spridits i stor omfattning på arbetsplatser som exempelvis gruvor och fabriker. Verksamheten vid Mponeng-gruvan i Sydafrika, väldens djupaste guldgruva, stoppades då 164 fall av coronavirus upptäcktes där i slutet av maj. I USA har det förekommit minst 20 400 fall av covid-19 vid 216 anläggningar för köttbearbetning och minst 74 personer har avlidit, enligt Midwest Center for Investigative Reporting.

Läs mer: Därför bör du tolka coronatestet med försiktighet

I slutet av april började Polen lätta på vissa coronarestriktioner och i slutet av maj fick en del barn återvända till skolan. Totalt har över 26 500 personer bekräftats smittade i landet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer