Hållbar industri
Bilindustrins drömverkstad
Jag kanske inte skulle vilja äta direkt från golvet. Men det är definitivt renare än parketten hemma i köket. Inte en dammtuss, inte en smula eller en fettfläck. Det är ändå en bilfabrik jag befinner mig i.
Toyotas Tsutsumifabrik går just nu för högtryck. Efterfrågan på nya Prius har lett till att arbetare från andra fabriker i grannskapet har flyttats hit. På de båda produktionslinorna passerar en bil var 59e respektive var 66e sekund. 80 procent är hybrider.
Det är tydligt att här är produktionen viktigast. Inte besökaren. Inte så att någon är nonchalant eller inte svarar på frågor. Men tempot i ett besök är högt uppdrivet, på med skyddsutrustning, prata inte med någon, stanna på förbestämda platser, fotografera åt det hållet, skynda på.
Och framför allt: stör inte dem som arbetar.
Själva arbetet går snabbt men ser lugnt och systematiskt ut. Men man förstår hur nära gränsen det ligger när plötsligt en av montörerna ser stressad ut och börjar halvspringa fram och tillbaka. Det som har utlöst stressen såg ut att vara en list som kärvade i monteringen. Men montören reder ut situationen utan att dra i snöret och det sista jag ser är att han är tillbaka i sitt lugna och systematiska tempo.
Toyotas snöre finns över monteringsbandet i varje fabrik, och är en nyckelkomponent i företagets produktionssystem. Så fort en arbetare ser ett fel eller stöter på ett problem ska han dra i snöret. Inom några sekunder kommer hjälp, och går problemet inte att lösa omedelbart stoppas bandet. Inget fel får gå vidare.
Montörerna uppmuntras att dra i snöret, och företaget har till och med ordnat mental träning för att det ska gå lättare.
-?Så här gör man, säger vår guide och drar i snöret. Omedelbart kommer två personer springande, men de går igen när de fått en kort förklaring. Ingen är sur, trots att det är bråttom.
Hybridbilar varvas då och då med konventionella bilmodeller. Samma utrustning används, exempelvis lyften som tar upp ett batteri till den ena bilen omväxlande med en ströminverter på den andra.
Vid en arbetsstation sitter en montör och gungar på en stor krok som hänger från taket. När nästa bil passerar gungar han helt enkelt in i kupén, drar fast några skruvar och gungar ut igen.
-?Det här är kaizen, säger guiden. En teammedlem här har själv hittat på den här lösningen.
För Toyota är det viktigt att de ständiga förbättringarna - kaizen - kommer från golvet, och inte hittas på uppifrån. Några tydliga exempel visas för alla besökare: en magnetisk plockare som tar exakt rätt antal muttrar vid en arbetsstation, en smart anordning med piggar på väggen som snabbt vänder ett arbetsbord som passerar på ett transportspår. Montörernas plockfack är individuellt anpassade med kartongbitar och tejp.
Nyare exempel är mindre uppenbara, som intermittent torkning i måleriet, en tajmer på batteriladdningen eller bättre samordning produktion-konstruktion.
Många av förbättringarna sägs vara för de anställdas skull, som den del av linan där golvet rör sig i takt med bilen, "för att de anställda ska slippa springa baklänges". Samtidigt tjänar förstås företaget på det.
Efter fyra timmar byter montörerna plats, för att undvika ensidig belastning. Men så länge får vi inte stanna och titta.