Industri

Automatisk hudmaskin pressar priset

Konstgjord hud till vänster, mänsklig till höger (Foto Fraunhoferinstitutet
Konstgjord hud till vänster, mänsklig till höger (Foto Fraunhoferinstitutet

Brännskador, bensår eller hudsjukdomar. Orsaken till att en patient behöver odlad hud kan vara många. En ny metod att automatisera tillverkningen kan pressa priset och öka tillgången.

Publicerad

Att odla hud är ett hantverk som hittills inte låtit sig automatiseras. Det kan det bli ändring på sedan forskare vid det tyska Fraunhoferinstitutet rapporterar om att de tillverkat en utrustning som sköter hela processen automatiskt.

Kvinnan bakom utvecklingen är Heike Mertsching, chef för avdelningen för cellsystem vid Fraunhoferinstitutet. Genom att ta hjälp av experter inom automation och produktion har hon skapat en utrustning som sköter hela processen från sterilisering och sönderdelning av den frimärksstora hudbit som tas från patienten fram till dess att en stor yta hud vuxit fram. Huden kan sedan transplanteras till patienten.

Förutom att användas till transplantationer hoppas Heike Mertsching att huden ska kunna användas istället för försöksdjur när det gäller att testa kosmetika .

- Jag har inte hört talas om den här utrustningen, men det är klart att jag blir nyfiken, säger Alexandra Karström vd för företaget Karocell vid Karolinska sjukhuset. Företaget tillverkar och levererar hud till patienter på sjukhus i Sverige, Norge och England. Grundkostnaden är 1000 kronor per pusselbit plus en startkostnad på 9500 kronor.