Hållbar industri
Allt större support för snabbaste fältbussen
<b>I går fick EtherCat Technology Group sin sexhundrade medlem. Organisationen, som bara funnits i fyra år, finns till för att främja och utveckla supersnabba fältbussen EtherCat. </b>
Fältbussen EtherCat, utvecklad av tyska Beckhoff, presenterades för första gången på Hannovermässan 2003 och redan på hösten startade EtherCat Technology Group, som alltså i dagarna har fått sin sexhundrade medlem. Organisationen har 12 heltidsanställda ingenjörer, huvudkontor i Nürnberg i Tyskland samt kontor i USA, Kina, Japan.
- Vi är i dag den största industriella Ethernet-organisationen, vi finns i 45 länder och öppnar ett kontor i Korea i höst, berättar Martin Rostan, vd för EtherCat Technology Group, på besök på Scanautomaticmässan i Göteborg.
En av de största framgångarna anser han vara intåget på den japanska marknaden, som är erkänt svårbearbetad när det handlar om att introducera europeisk teknik.
- De har egna standarder och har inte varit intresserade av öppna system, men EtherCat är så tekniskt överlägset att motståndet har brutits, säger han.
Martin Rostan betonar också att antalet medlemmar i intresseföreningen kanske inte är det viktiga, utan att de som är medlemmar är aktiva. Och det är medlemmarna i EtherCat Technology Group, hävdar han. Några exempel är ABB och Bosch. Men inte bara leverantörer av automation har tagit plats i organisationen, utan även användare.
- I dag är det kunderna som driver på utvecklingen, allt fler företag har produkter som stödjer EtherCat för att kunderna kräver det, säger han.
Att introducera ny teknik tar sin tid, men antalet applikationer ökar snabbt. Även om andra fältbussar som Siemens-stödda Profibus och CanOpen har fler användare och fler företag som stöder dem.
- Men inom några år ska vi bli tvåa i världen, säger Martin Rostan, Siemens och deras vänner kring Profibus rår vi kanske inte på.