Uppkopplad robot bygger ihop sig själv

2016-05-06 06:00  

Billig, enkel att programmera, ständigt uppkopplad och kan tillverka sig själv. Robotforskare i Tyskland står bakom den senaste utmanaren på området samarbetande robotar.

Den vita, sjuaxliga robotarmen har döpts till Franka och premiärvisades på Hannovermässan. Bakom roboten står avknoppningsföretaget K Bee i München som leds av forskaren Sami Haddadin, en av pionjärerna inom samarbetande robotar.

– Vi vill skapa en billig robot som ska kunna programmeras av vem som helst, en robotarnas Iphone, säger han.

Priset på cirka 90 000 kronor är betydligt lägre än konkurrenternas samarbetande robotar, det vill säga lätta robotar som stannar om något kommer i vägen och som inte kräver några säkerhetsstaket.

I priset ingår gripverktyg, styrprogram och uppkoppling till molnet. I robotens egen app-butik ska vem som helst kunna dela med sig av sina robotprogram.

– På det sättet kan du lära roboten nya uppgifter bara genom att ladda ner en app. Det tar automation till nästa nivå, säger Sami Haddadin

K Bee med 30 anställda har börjat ta emot förbeställningar, men de första leveranserna planeras först i början av nästa år. Vid tillverkningen kommer företaget att ta hjälp av de egna robotarna. Företaget ägs till 40 procent av det tyska robot- och automationsföretaget Kuka. Om företagen kommer att samarbeta kring försäljningen av den nya roboten är dock ännu inte klart.

Kuka är inte ensamt om att köpa in sig i unga robotföretag. Google har de senaste åren köpt upp inte mindre än sju innovativa robotföretag.

För ett år sedan köpte ABB upp tyska Gomtec som också utvecklar en lätt, samarbetande robot. Samtidigt lanserade ABB sin egen lätta, tvåarmade robot Yumi som framför allt är tänkt för montering i elektronikindustrin.

Den danska uppstickaren Universal Robots, som sålt mer än 8 000 av sina lättviktsrobotar för montering, köptes i maj 2015 av det amerikanska automationsföretaget Teradyne.

Utöver dessa finns en mängd nya och gamla robotföretag som konkurrerar på den nya marknaden för samarbetande robotar. Under Hannovermässan var det till exempel Europapremiär för japanska Kawasakis tvåarmade robot Du Aro. Roboten används bland annat av japanska företag för montering inom elektronik.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt