Dumma teknikprylar ökar riskerna

2017-05-24 13:39  

Om alla tänker att någon annan tänker på it-säkerheten kanske ingen gör det. Men det bör man: Riskerna lurar om hörnet när varenda pryl ska kopplas upp.

Jonatan Bunne och hans kolleger på Primekey Solutions får bara mer och mer att göra. Marknaden för it-säkerhet växer snabbt i takt med att fler prylar kopplas upp mot internet och medvetandet om frågorna ökar.

– Det har skett ett stort uppsving de senaste åren med boomen för internet of things, säger Jonatan Bunne, försäljningschef för Norden och Nordamerika på Primekey Solutions.

De första prylarna som kopplades upp, som smarta telefoner, hade it-säkerhet inbyggt som en självklarhet. Men nu är det helt andra prylar som ska kommunicera med varandra över internet, ofta med hjälp av sensorer och olika slags mätare.

Säkerheten blir en större utmaning då kapacitet saknas för inbyggda säkerhetsfunktioner i enheterna. Och prylarna tillverkas och levereras av företag där digital säkerhet inte ingår som ett naturligt steg i produktdesignen.

– Det är väldigt lätt att glömma säkerheten, att alltid tro att någon annan redan har tänkt på det. Men man måste tänka på det själv.

Läs mer i Automationsnästet:

Läs mer: Experternas råd om industriell it-säkerhet

Vad bör man göra?

– Använda sin fantasi och kreativt försöka identifiera de attackytor som finns, säger Jonatan Bunne, och poängterar att information som ska utbytas över internet bör utbytas via säkra kanaler.

Primekey Solutions bildades 2002 men det är de senaste åren den kraftigaste tillväxten skett. Förra året växte bolaget med 136 procent till en omsättning på knappt 80 miljoner kronor.

Företaget levererar verktyg för tillämpad kryptering som ger struktur åt certifikat, vilket är ett sätt att hantera den så kallade PKI-miljön. PKI står för public key infrastructure och är det dominerande sättet för att hantera publika krypteringsnycklar.

Detta är ett sätt att ge identitet till enheter eller personer så att information kan skickas på ett säkert sätt över ett osäkert nät och tillämpas exempelvis för banktjänster.

Fredrik Karlsson

Mer om: IT-säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt