Baxter ska bemanna industrin i framtiden

2012-10-31 07:44  
Med sina ögon avslöjar roboten Baxter för arbetarna i närheten om den fungerar som den ska eller ej.

Möt Baxter – nästa generations industrirobot. Den har kommit för att revolutionera tillverkningsindustrin.

Det är världens främste robotguru, Rodney Brooks, som ligger bakom Baxter. Redan under 80- och 90-talet var han en ledande forskare inom robotik och artificiell intelligens. Genom företaget iRobot har han tagit fram allt från militära robotar till dammsugaren Roomba.

Ny Teknik Automation intervjuade honom tidigare i år då han gästade ett seminarium i Eskilstuna, arrangerat av Robotdalen.

Rodney Brooks berättar för Technology Review att han fick idén till den senaste innovationen när iRobot letade efter en tillverkningspartner för en produkt. Han förundrades över att så mycket elektroniktillverkning fortfarande gjordes för hand och hur mycket sådan tillverkning som flyttat till låglöneländer.

2008 startade så Rodney Brooks Rethink Robotics med inställningen att robotar kan ta över många jobb om de görs säkra, anpassningsbara och löjligt enkla att programmera.

– Alla tänkte på hur man utvecklar de nuvarande industrirobotarna. Jag sa att låt oss i stället göra en ny sorts robot för industrin, säger han till Technology Review.

Och för två månader sedan gjorde Baxter entré vid produktionslinjen hos företaget Vanguard Plastics i Southington, Connecticut.

Baxter är 180 centimeter lång och väger 136 kilo. Ett par ögon på en skärm fungerar som ansikte. Roboten plockar upp plastdetaljer, tittar oroligt när den gör ett misstag, och vänder direkt sin blick på sin nästa uppgift när den är klar.

Vitsen med uttrycken är att Baxter låter arbetarna i närheten veta om den fungerar korrekt.

Vem som helst kan enkelt programmera Baxter för en ny syssla på några minuter. Det är bara att hålla upp ett föremål framför någon av kamerorna i roboten, så känner den igen det. För att programmera en åtgärd kan man flytta en av Baxters två gigantiska armar i en önskad rörelse och välja från ett antal förprogrammerade åtgärder med hjälp av ett par kontroller som finns i varje underarm.

När man tar tag i en av Baxters armar känns den lätt som en fjäder. Det är motorerna som svarar och gör den tunga delen lätt att röra genom luften.

Baxter är den första i en ny generation av smartare och mer anpassningsbara industrirobotar, som nu väntas få stor spridning. Den är också säkrare än tidigare robotar och kan jobba sida vid sida med människor.

Priset på en robot kommer att ligga på 150 000 kronor.

Fredrik Karlsson

Mer om: Robot Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt