ABB:s sensor gör dumma motorer smarta

2016-04-27 13:41  

HANNOVER. En sensor, lite större än ett kreditkort, kopplar elmotorn till nätet och rapporterar hur den mår. Vinsten blir längre livslängd och färre stopp.

Som ett aktivitetsarmband för motorer. Så beskriver ABB sin nya smarta sensor för lågspänningsmotorer som premiärvisas vid den pågående industrimässan i Hannover.

Det nya sensorpaketet kan enkelt fästas på både nya och gamla motorer och mäter temperatur, vibrationer, ljud och ett antal andra parametrar som talar om hur motorn mår och hur mycket energi den förbrukar. Data skickas trådlöst till servrar i ABB:s moln, bearbetas och skickas tillbaka i form av överskådliga diagram. Den som är ansvarig för produktionen kan när som helst se status på mobilen eller i läsplattan genom en särskild app.

– I en fabrik kan det finnas hundratals motorer men hittills har det inte funnits några tillräckligt bra och billiga lösningar för att koppla upp dem. Med den nya sensorn kan även mindre företag övervaka sina motorer, säger Jonas Spoorendonk, ansvarig för motorer på tyska ABB.

Vinsten är färre oplanerade stopp eftersom systemet larmar om en motor inte fungerar som den ska.

Enligt ABB kan den oplanerade stilleståndstiden minskas med 70 procent. Samtidigt ökar motorns livslängd med 30 procent och energieffektiviteten med 10 procent. Motorer som inte utnyttjas fullt ut kan bytas ut.

Sensorerna är fortfarande i betafas och testas av ett antal av ABBs kunder. Senare i år kommer de att lanseras i USA och i resten av världen i början av nästa år.

Läs mer från Hannovermässan:

Läs mer: Här är de hetaste samarbetande robotarna

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt