Waymo köper 20 000 självkörande Jaguarer

2018-04-03 09:00  

Googles systerbolag Waymo har fått dille på katter. Företaget kommer att köpa in upp till 20 000 exemplar av elbilen I-Pace för att använda i sin taxiservice.

Det var i anslutning med bilmässan i New York som Waymo-chefen John Krafcik avslöjade att man ingått partnerskap med indiskägda Jaguar Land Rover (JLR).

– Medan vi på Waymo har fokuserat på att bygga världens mest erfarna förare har teamet på Jaguar Land Rover utvecklat en helt ny batterielektrisk plattform som sätter en ny standard i säkerhet, design och kapacitet. Vi är säkra på att Waymo-åkare kommer att njuta av den säkra premiumkänslan som en självkörande I-pace kommer att ge, sa John Krafcik i ett pressuttalande.

Och det är ingen liten beställning som Waymo har lagt in hos JLR, planen är att företaget de kommande åren ska köpa 20 000 stycken. Och att man räknar att jaggorna dagligen kommer att köra en miljon resor.

Läs mer: Waymo: Ubers dödsolycka hade inte inträffat med vår teknik

De nya bilarna kommer att rulla tillsammans med de minibussar man sedan tidigare gjort klart att köpa av Chrysler – men att upplevelsen då självklart kommer att vara mer premium i de brittiskbyggda bilarna.

Jaguar: ”Vi blir pionjärer med Waymo”

För JLR är affären otroligt viktig. Även om ägarna Tata har resurser så är man en liten spelare i bilbranschen. Hittills har bolaget inte haft någon större utvecklingsavdelning för självkörande teknik (även om man investerat i tekniken) – men partnerskapet lär göra så att de får upp farten.

– Genom att slå oss samman med Waymo blir vi pionjärer som flyttar teknikgränsen framåt, säger Ralf Speth, chef för Jaguar Land Rover.

Läs mer: Kolla in reaktionen på teståkarna i förarlösa bilen

Affären är som sagt enorm för JLR, men den kan innebära lite problem. I-Pace är den första elbil som företaget har utvecklat och produktionen är inte riktigt intrimmad för att bygga den än. Det finns ju exempel som visar att massproduktion av batterier inte är helt enkelt att få till.

 

Felix Björklund

Mer om: Waymo Jaguar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt