VW:s fuskprogram kom från Audi

2016-04-20 14:38  
Försprång genom teknik är en devis för Audi.

Programvaran som Volkswagen använde för att manipulera avgasvärdena i dieselmotorer utvecklades ursprungligen av Audi.

Det rapporterar tyska tidningen Handelsblatt som fått uppgifterna inifrån företaget.

Ingenjörerna vid Audi ska ha tagit fram en programvara redan 1999 som gjorde det möjligt att stänga av vissa funktioner i motorn, men den kom aldrig till användning hos tillverkaren då.

Men sex år senare, när Volkswagens ingenjörer i Wolfsburg inte fick ner utsläppsvärdena för kväveoxid i dieselavgaserna tog man hjälp av programvaran som utvecklats vid dotterföretaget Audi.

Varken Audi eller Volkswagen vill kommentera uppgifterna med hänvisning till de undersökningar som görs i USA av advokatfirman Jones Day. VW hänvisar till att Jones Day ska offentliggöra en rapport i ärendet i slutet av april.

I morgon torsdag 21 april ska VW enligt amerikanska krav redovisa en åtgärdsplan för problemet på den amerikanska marknaden. På fredag den 22 april möts Volkswagens styrelse för att ta ställning till hur höga skadeståndsanspråk som kan ställas på företaget.

Håkan Abrahamson

Mer om: Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt