Volvos designchef: Kineser bygger bättre bilar än svenskar

2018-05-15 06:00  
Volvos fabrik i Chengdu. Foto: Volvo

Glöm taskiga piratkopior och hafsverk – Kina levererar superb kvalitet. Det hävdar Volvos designchef Robin Page. ”Vad vi sett är att kvaliteten på bilarna faktiskt är bättre i Kina än i Europa”, säger han i en intervju.

När Volvo såldes av Ford till det kinesiska holdingbolaget Geely befarade många att det skulle förstöra varumärket. Men istället för att bedriva rovdrift på företaget pumpade Geely in miljarder på fortsatt utveckling, och Volvo fick upp ångan.

När man beslutade att bygga bilfabrik i det stora landet i öst började det åter muttras om att nu skulle minsann ”Kinakvalitet” förstöra det goda Volvoryktet. Men icke – snarare tvärtom.

Det är i en intervju med australiensiska Go Auto som Volvos designchef, Robin Page, avslöjar att Kina slår Volvos övriga fabriker på fingrarna när det kommer till att sätta ihop bilar.

– Alla var oroliga över kvaliteten, men när de [den kinesiska fabriken] började bygga så var kvaliteten till och med högre än den i Europa, säger Robin Page.

Lägre tolerans för fel

Enligt designchefen är skälet till att produktionslinan i Chengdu klarar av att hålla högre kvalitet – att de förlitar sig mindre på automation. Det samt att de har lägre tolerans för fel.

– För att vara ärlig med dig. Om du pratar med [de europeiska] killarna i tillverkningen, så har de satt in så mycket automation i systemet att det inte går att göra manuella justeringar. De [i Kina] har många fler arbetare och mindre automation. Vilket faktiskt ger dig förmågan att minska toleranserna… och göra finjusteringar. Det är inga enorma skillnader, men om du vill göra poäng-per-poäng och genomsnitt, så är Kina riktigt duktiga. Så nuförtiden är vi inte så oroliga, sa Page.

Volvo har i dagsläget bilfabriker i Sverige, Belgien och Kina. Till sommaren öppnar man sin första fabrik i USA. Huruvida företaget kommer att förlita sig till automation eller mycket ”handarbete” återstår att se.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt