Volvo tar fram skydd mot älgkrock

2011-06-10 10:44  
Volvoingenjörerna trimmar systemet till att känna igen olika djur utmed vägen. Foto: Volvo PV

Med radar och ir-kamera ska bilen upptäcka älgen i tid och nödbromsa om föraren inte hinner med.

Volvo PV går nu vidare med tekniken att upptäcka gångtrafikanter i tid och bromsa bilen, en teknik som introducerades 2010.

Med radarsensor och ir-kamera utvecklar Volvoteknikerna tekniken så att systemet lär sig känna igen olika djur. Efter besök i bland annat en djurpark har man filmat och digitaliserat sekvenser av olika djur och dess beteendemönster.

I en första fas ska systemet reagera på stora djur, som riskerar att skada de åkande vid en kollision. Dit hör älg, ren och hjort.

Enligt Volvo är det viktigt att tekniken fungerar även under den mörka delen av dygnet. De flesta viltolyckor sker i gryningen och skymningen.

Kameran ska övervaka vägen framför bilen och varna föraren med en ljudsignal. Reagerar inte föraren bromsas bilen automatiskt.

- Vi kan se i vår olycksstatistik att detta är ett viktigt område att prioritera, säger Andreas Eidehall i ett pressmeddelande. Vi vet att det finns ett stort intresse för den här typen av säkerhetssystem.

Han räknar med att systemet kommer att vara moget för introduktion på marknaden inom ett par år.

Enligt Nationella Viltolycksrådet inträffade förra året 47000 viltolyckor, 7000 av dessa var olyckor med älg.

Håkan Abrahamson

Mer om: Volvo krockskydd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt