Fordon

Volvo slutar göra bussar i Säffle

Volvo Bussar lägger ner produktionen i Säffle nästa år. Nedläggningen drabbar 330 tillsvidareanställda och ett 60-tal konsulter.

Publicerad

Företagsledningens beslut innebär att produktionen vid Volvo Bussars anläggning i Säffle upphör vid halvårsskiftet 2013.

Lägre efterfrågan och fortsatt prispress anges som förklaring.

Volvo väljer att i stället koncentrera sin busstillverkning till anläggningen i Polen, som har fyra gånger så stor kapacitet som fabriken i Säffle.

Nedläggningen i Säffle drabbar 330 tillsvidareanställda och ett 60-tal konsulter. Kvar i Säffle blir personal med ansvar för eftermarknaden och teknisk support. Det kan betyda jobb för 50 personer. Inom kort inleder Volvo Bussar förhandlingar med facket om flytten.

Volvo har redan för stor kapacitet i sina bussfabriker, enligt ledningen.

-Efterfrågan på nya bussar i Europa har stadigt minskat under de senaste åren samtidigt som priserna pressats, särskilt i de nordiska marknaderna. Genom att koncentrera produktionen av kompletta bussar till en fabrik kan vi sänka kostnaderna och därmed vända den negativa lönsamhetsutvecklingen, säger Håkan Karlsson, vd Volvo Bussar AB, i ett pressmeddelande.