Fordon

Volvo först ut – ska bygga bilar av fossilfritt stål

Volvo och SSAB ska samarbeta om att bygga bilar av det fossilfria stål som ska produceras av SSAB i projektet Hybrit, där SSAB, LKAB och Vattenfall ingår.

Publicerad

Därmed blir Volvo den första biltillverkaren som säger sig bygga bilar helt fossilfritt.

"Vi minskar kontinuerligt våra koldioxidutsläpp, och vi vet att stålet är bland det viktigaste för detta i fortsättningen", skriver Volvos vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

För Volvo Cars uppgår koldioxidutsläppen relaterade till stål- och järnproduktion för företagets bilar till cirka 35 procent i en bil med traditionell drivlina och 20 procent i en helt eldriven bil från materialet och tillverkningen av bilens komponenter.

Betydande minskning av utsläpp

Håkan Samuelsson räknar med att det fossilfria stålet därmed kommer att innebära betydande minskningar av utsläppen från produktionen framöver, vilket ligger i linje med bolaget ambitioner om att bli klimatneutralt senast år 2040.

För Hybrit är målet att minska koldioxidutsläppen i Sverige med 10 procent och i Finland med 7 procent. Tekniken använder vätgas, som produceras av vatten och fossilfri el istället för kokskol.