Fordon

Volvo dominerar listan över säkra familjebilar

Foto: Euro NCAP
Foto: Euro NCAP

Sverige och Tyskland delar prispallen när Folksam rankar de säkraste familjebilarna. Bland åtta modeller med toppbetyget plockar Volvo fyra platser.

Publicerad

För 2019 har Folksams krockrapport Hur säker är bilen? rankat krocksäkerheten hos 159 familjebilar. Samtliga fick försäkringsbolagets omdöme Bra val, men det högsta betyget delades bara ut till åtta modeller.

Fyra av topplaceringarna togs av Volvo – med S90/V90 modellår -16, V40 modellår 12-18, samt XC60 08-17 och XC60 modellår -17. De övriga fyra platserna gick till tyskarna, med Audi A6 modellår -18 samt deras Q7–modell från -16. Mercedes tog en plats med E-klass -16 och Volkswagen lika så med Touran modellår -15.

Folksam har tittat mycket på de säkerhetssystem som finns i baksätet, och framför allt de som skyddar barn som åker framåtvänt. Försäkringsbolaget konstaterar att säkerheten för barn i baksätet varierar påtagligt mellan olika bilmodeller.

För att dela ut det högsta betyget till en familjebil måste den bland annat ha autobroms som standard – och bältespåminnare, bältessträckare, bälteskraftbegränsare samt sidokrockgardin som standard i baksätet. Dessutom ska en integrerad bilbarnstol ha funnits som tillval när bilen var ny. Integrerade barnstolar är dock fortfarande ett ovanligt inslag. I dag är det bara Volvo, Audi, Mercedes och Volkswagen som erbjuder detta som tillval i vissa modeller.

”Viktigaste skyddet är bilbältet”

Folksams granskning visar att äldre bilar ofta saknar säkerhetssystem som standard i baksätet. Det gäller främst när det kommer till bältessystem. Exempelvis erbjuder åtta av tio nyare modeller bältesförstärkare och kraftbegränsning av bältet vid en kollision – medan siffran för föregående generation ligger på fyra av tio bilar.

– Det enskilt viktigaste skyddet är bilbältet, så även för framåtvända barn i baksätet. Vi vet dessutom att bältespåminnare är mycket effektiva och är särskilt viktigt i baksätet då bältesanvändningen är lägre där. Även sidokrockgardiner som täcker bilens baksäte och minskar risken för skallskador på framåtvända barn, samt bältespännare och bälteskraftbegränsare, som bland annat ger en minskad risk för nackskador, är viktiga system för att skydda barn i baksätet, säger Folksams trafiksäkerhetsforskare Anders Ydenius i ett pressmeddelande.