Fordon

Volvo bygger ut – i Sverige

Ny plattform och ny fyrcylindrig grundmotor för alla modeller. Volvo Personvagnar gör sin största investering någonsin. Nästan hela satsningen sker i Sverige. Men ingenjörerna ska inte bli fler.

Publicerad

(Korrigerad version) På Volvo Personvagnars fabriksområde i Torslanda gjuts bottenplattan till det som ska bli en helt ny karossfabrik. I slutet av nästa år ska den 24 000 kvadratmeter stora tillbyggnaden stå klar. In flyttar då uppåt 250 robotar, av totalt 450, som ska svetsa ihop karosserna till Volvos kommande större modeller, byggda på en ny gemensam plattform. Först ut blir nya XC90 som lanseras i slutet av 2014.

Karossfabriken är en del i det stora investeringspaket på totalt 73 miljarder kronor som Volvo presenterade i förra veckan. Här ingår det som Volvo betecknar som sin största satsning någonsin: byte av både plattform och motorprogram.

Att Volvo planerar för investeringar i den här storleksordningen är känt sedan tidigare. Här ingår förutom plattforms- och motorbyte även de nya fabrikerna i Kina. Nytt var att hälften av de totala investeringarna – 36 miljarder kronor – öronmärks för Sverige. Med det beskedet hoppas nya Volvochefen Håkan Samuelsson att det ska bli slut på snacket om att Volvo är på väg att flytta till Kina.

Sverige är fortfarande Volvos bas för forskning och utveckling. Hit går också två tredjedelar av pengarna som satsas i Sverige.

Den sista tredjedelen går till fysiska investeringar som måste göras för att anpassa produktionen till att bygga de nya motorerna och den nya plattformen.

– Det blir en stor förändring som kräver ett helt nytt flöde, säger Willy Hasselberg, chef för karossberedningen på Volvo.

Plattformsbytet kräver också ombyggnader i Volvos karossfabrik i Olofström. Samtidigt pågår ett stort arbete i motorfabriken i Skövde. I en tillbyggnad på cirka 4 400 kvadratmeter utrustas nya linor för tillverkning av Volvos nya fyrcylindriga motor. På sikt ska den ersätta de upp till sexcylindriga motorer som sitter i dagens Volvobilar.

– Det är den största förändringen sedan vi byggde fabriken. Bland annat går vi nu över till CNC-styrda fleroperationsmaskiner vilket ger betydligt högre flexibilitet i produktionen, säger Oskar Falk, platschef på Volvo i Skövde.

Under våren ska en förserie av den nya motorn börja tillverkas. Produktionen startar nästa höst. Bilar i Volvos 60-serie blir de första med den nya fyrcylindriga motorn. Under ett antal år kommer dock tillverkningen av nya och de nuvarande motorerna att ske parallellt.

Med den nya egna motorfamiljen och den nya plattformen för bilar i 60-serien och uppåt, ska Volvo bryta beroendet av den tidigare ägaren Ford. Volvos bilar och produktionssystem baseras fortfarande till stor del på teknik som man delar med andra bilmodeller och enheter som ingick i Fordkoncernen.

Vid Volvos utvecklingscentrum i Torslanda pågår redan arbetet för fullt med bland annat provkörningar av den nya plattformen och motorn. Men trots att det blir mer pengar till utveckling kommer inga nyanställningar att göras inom Volvo P ersonvagnars FoU i Sverige under nästa år.

– Nej, vi har den bemanning vi behöver. Under 2013 kommer vi att vara mycket restriktiva med nyanställningar, säger Volvos presschef Per-Åke Fröberg.

I slutet av 2011 hade Volvo 3 750 utvecklare i Sverige. Ytterligare 600 fanns i Kina. I år har antalet FoU-anställda ökat till cirka 4 000 i Sverige.

Färre unika delar i Volvos nya motor

I framtiden ska Volvo bara erbjuda direktinsprutade fyrcylindriga motorer till skillnad från i dag när kunderna även kan välja fem- och sexcylindriga motorer. I stället för fler cylindrar ska teknik i form av turboladdning, elmotorer eller svänghjul användas för att ge högre effekt.

Motorn ska finnas både för diesel och för bensin. Enligt Volvo kommer de nya VEA-motorerna, där VEA står för Volvo Environmental Architechture, ha 60 procent färre unika delar. De blir också upp till 90 kilo lättare än de nuvarande motorerna samtidigt som bränsleekonomin förbättras med upp till 35 procent.