Fordon

Volvo bromsar hyttlösa självkörande dragbilen

Volvokoncernens arbete med den hyttlösa dragbilen Vera har bromsats eftersom företaget bedömer att tiden inte ännu är mogen. Arbetet med Volvos självkörande dumper Tara rullar dock fortsatt framåt.

Publicerad

Det säger Nils Jaeger, vd för Volvo Autonomous Solutions, till Dagens Industri. Han är övertygad om att självkörande godstransporter på allmän väg kommer att bli av någon gång i framtiden – men dock inte ännu.

– Vera är ett fantastiskt fordon, men det var före sin tid eftersom det inte kan ha en säkerhetsförare ombord. Vi fortsätter att utveckla Vera och räknar med att det används längre fram, säger Nils Jaeger till DI.

Som Ny Teknik tidigare har berättat är Vera ett självkörande fordon med ett datorsystem som ska se till att fordonet tar sig fram på säkert sätt från A till B. En central del av systemet är kontrolltornet, från vilket övervakning och styrning av transportflödet äger rum. Till Vera går det att koppla på en trailer så man kan flytta gods.

– För några år sedan trodde de flesta i branschen på ett snabbare genombrott, men man underskattade komplexiteten. Det är svårt att få transporterna att bli säkra och sensorerna har inte haft tillräcklig förmåga att se långt fram, säger Nils Jaeger till DI.

Bygger test- och demonstrationsområde i Eskilstuna

Något som dock har blivit verklighet är dumpern Tara, som är utvecklad för avgränsade arbetsplatser, som stenbrott eller gruvor. För närvarande bygger Volvo Construction Equipment ett 66 000 kvadratmeter stort test- och demonstrationsområde på sitt kundcenter i Eskilstuna, där elektriska och autonoma transportlösningar i form av Tara genom modellen TA15 kommer att visas upp.

Som Ny Teknik nyligen berättade har Volvo även inlett samarbete med Silicon Valley-baserade startupbolaget Aurora, i syfte att utveckla helt autonoma lastbilar.

– Tidigare, innan man hade förstått teknikens komplexitet, pratade man om att de första självkörande fordon vi skulle se på vägarna skulle vara robocars eller personbilar, men det har varit svårt att få till. Att lastbilar kör på egen hand, hubb-till-hubb, är mer troligt i närtid, framför allt i USA där stora spelare har byggt logistikcenter nära motorvägar. Det är viktigt att påpeka att vi inte bara ska utveckla autonoma lastbilar tillsammans med Aurora, utan också en lösning för självkörande transporter, sa Nils Jaeger till Ny Teknik då.