Fordon

Volvo: ”2025 ska hälften av bilarna vara helt elektriska”

Biltillverkaren Volvo Cars accelererade sin försäljning med 20 procent under fjärde kvartalet i fjol. I dag utgör elbilar cirka 10 procent av produktionen och enligt Samuelsson är suget efter elbilar större än produktionskapaciteten.

Publicerad

Samtidigt pressas marginalerna till följd av ökat pristryck och handelsrestriktioner.

– Vi har ett bra resultat, men har inte den ökning som vi hade förväntat oss med den volymökningen, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef i en intervju med TT.

Att marginalerna sjunkit beror, enligt Samuelsson på ett ökat pristryck på marknaden samt effekten av handelsrestriktioner i form av tariffer.

Volvo Cars rörelseresultat för fjärde kvartalet landade på 4.5 miljarder kronor, plus 25 procent jämfört med motsvarande period 2017.

Nya tullar oroar

Nettoomsättningen ökade med 20 procent till 73,0 miljarder kronor och försäljningen steg med drygt 7 procent till totalt 169 700 bilar, jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Under de närmaste dagarna väntas Trumps besked om nya biltullar och den 29 mars lämnar Storbritannien EU.

Enligt Håkan Samuelsson är det omöjligt att spekulera kring nya handelshinder, men han medger att nya restriktioner mellan USA och Europa skulle innebära en stor osäkerhet och i slutändan dyrare bilar.

– De yttre faktorerna kommer att vara emot oss, säger han, men understryker samtidigt att koncernen har goda förutsättningar med nya fabriker i Kina och USA.

Tillväxt viktigast

Enligt Samuelsson ligger fokus just nu på tillväxt, vilket kommer att sätta press på marginalerna och kräva ett effektivt kostnadsarbete.

I dag utgör elbilar cirka 10 procent av Volvo Cars produktion och enligt Samuelsson är suget efter elbilar större än produktionskapaciteten.

– Vi är på väg mot målet att ha hälften av bilarna helt elektriska till år 2025 och den andra hälften kommer att vara hybridelektriska.

Som tidigare meddelats sålde Volvo Cars rekordmånga bilar under 2018, totalt drygt 642 000.