Fordon

Virgin Hyperloop One satsar på byn med 480 innevånare

Foto: Virgin
Foto: Virgin

Bolaget tar klivet till Europa, och platsen blev en sömning by i Spanien. Här plöjer Virgin Hyperloop One ned 4,4 miljarder kronor i sitt nya forsknings- och utvecklingscenter.

Publicerad

Med sina 480 innevånare ser den lilla byn inte mycket ut för världen, men snart kommer Bobadilla i södra Spanien bli platsen där framtidens transportmedel tar form.

Här ska Virgin Hyperloop One plöja ned 4,4 miljarder kronor i ett nytt forsknings- och utvecklingscenter. Den 19 000 kvadratmeter stora anläggningen kommer öppna 2020, med uppgiften att testa och certifiera komponenter och underliggande system.

Valet av plats kan verka udda, men faktum är att regionen i Andalusien redan huserar fler än 9 000 företag inom transport och logistik. Bland annat har man landets näst största koncentration inom området luftfart. Totalt arbetar 20 000 personer med forskning och utveckling i regionen. Det kommer vara en fördel när Virgin Hyperloop One ska anställa 200-300 personer med teknisk spetskompetens till det nya centret.

Bobadilla kommer dock inte få en egen testbana. Bolagets huvudkontor finns i Los Angeles, men den första testbanan på 500 meter ligger i öknen utanför Las Vegas. Vid det senaste höghastighetstestet lyckades man i nära vakuum få upp en kolfiber-pod i 386 km/h. Det är förvisso inte de 1 200 km/h som Elon Musk har satt som en teoretisk hastighet för sitt koncept – men siffran ger ändå löften för framtiden.

Det lutar åt att Virgin Hyperloop Ones första testbana utanför USA kommer byggas i Dubai. Richard Branson, Virgin Groups vd, gav nyligen prognosen att hyperloop-systemet kommer vara redo för passagerartransport redan inom 2-3 år. Men i Dubai har man slagit sig samman med det statliga hamnföretaget DP World, med målsättningen att använda anläggningen för snabb frakt av gods.

Men det rör sig på andra platser i Europa. I franska Toulouse bygger konkurrerande Hyperloop Transportation Technologies en testbana, och i samarbete med ett spanskt bolag håller man på att konstruera en fullskalig passagerar-pod. Det rapporterar The Verge.