Fordon

Vd:n anklagas för att ha överdrivit om vätgaslastbilen Nikola One

Trevor Milton, vd för Nikola. Foto: Isaac Sloan/Nikola Motor
Nikola One. Foto: Nikola Motor

Nikolas vd överdrev funktionaliteten när prototypen av bränslecellslastbilen presenterades 2016, rapporterar Bloomberg. Nu går vd:n till brutal motattack.

Publicerad

Det amerikanska startupföretaget Nikola grundades 2014 med målet att bygga vätgasdrivna lastbilar. I december 2016 avtäckte företaget prototypen Nikola One. Vd Trevor Milton påpekade flera gånger att den var körbar. Sedan dess har företaget aviserat fler modeller – även batterielektriska – och nyligen gjorde det sin debut på börsen.

Den 9 juni värderades företaget till mer än 30 miljarder dollar, motsvarande 280 miljarder kronor. Därmed var det högre värderat än Ford – trots att Nikola inte levererat ett enda fordon.

Bloomberg: Saknade bränsleceller och motorer

Men prototypen som visades upp i december 2016 fungerade inte och saknade så väl bränsleceller som växellåda och motorer, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till anonyma källor.

Trevor Milton ska ha bekräftat för Bloomberg News att prototypen saknade dessa nyckelkomponenter av säkerhetsskäl, men menar samtidigt att han inte har misslett någon.

Samma dag som artikeln publicerades hade Nikolas aktievärde först stigit med 9 procent, men backade efter publiceringen kraftigt och landade till slut på 1,8 procent upp, enligt Marketwatch.

Nikola går till motattack

Trevor Milton går nu till kraftig motattack. Bolagets chefsjurist har skickat ett brev till Bloomberg News som Milton publicerar i sin helhet på Twitter. Enligt brevet är många av påståendena i artikeln felaktiga, vilseledande, tagna ur sin kontext och gömda bakom påstådda insiderkällor. "Detta gjordes uppenbarligen med intentionen att skada Nikola genom att använda sig av medvetet felaktig information för att skapa ett skränigt vapen ('blatant hit piece')”. Några konkreta exempel på felaktigheter tas dock inte upp.

”Ska bli kul att stämma skiten ur dem”

Av brevet framgår också att Nikola kommer vidta alla steg för att hävda sina rättigheter och skydda sitt goda rykte. Nikola kräver bland annat att Bloomberg ska spara all sin information om de anonyma källorna inför den kommande stämningen.

”Det bästa är att intervjun är bandad så det ska bli kul att stämma skiten ur dem nu”, skriver Trevor Milton på Twitter och meddelar att Bloombergs reporter som skrev artikeln aldrig mer kommer att få sätta sin fot i Nikolas byggnader eller evenemang.