Världens starkaste eldrivna utombordare byggs i Norge

2020-04-03 07:00  

Under sommaren ska Evoy visa hur långt deras prototyp tar sig på batterierna. Sedan är förhoppningen att den mest kraftfulla eldrivna utombordaren hittills når marknaden tidigt nästa år.

Hurtigruten har målsättningen att bli helt utsläppsfria, och som ett steg på vägen ville de ha en helt elektrisk utombordare för sina tenderbåtar, som även tar turister på utflykter i de arktiska vattnen.

Uppgiften gick till Evoy på norska Florø, och de visar nu upp världens mest kraftfulla elektriska utombordsmotor. Prototypen är klassad för att leverera 150 hästkrafter, men kan som mest prestera 200 hästkrafter – motsvarande cirka 150 kW. Det rapporterar New Atlas.

Läs mer: Medelhavet får ett laddnätverk för elbåtar

Evoys målsättning är att motorn ska dyka upp på marknaden under det första kvartalet 2021. Den är designad specifikt för att sitta på Hurtigrutens standardbåt, Zodiac Milpro Mark 5, men kommer då bara att leverera 115 hästkrafter. Under den kommande sommaren och hösten ska motorn testas, bland annat för att kunna besvara frågan på allas läppar – hur energieffektiv är den 150 kg tunga utombordaren?

Evoy erbjuder ett modulärt batterisystem med block om 25 kWh som kan kopplas samman för att ge från 50 till 100 kWh. Systemet kan laddas vid elva kW med växelström och 50 kW med likström.

John Edgren

Mer om: Elbåtar Norge

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt