Fordon

Vägen ger ingenjörer i Trollhättan ny chans

Stora arbetsplatser för ingenjörer i Västra Götalandsregionen. Boendekommun för anställda på Saab Automobile. Grafik: Jonas Askergren, Källa: Trafikverket

Efterfrågan på ingenjörer är stor i Göteborg, och redan nästa år kortas restiden från Trollhättan med 15–20 minuter. Därmed kan den göteborgska industrin bli Saab-krisens vinnare.

Publicerad

– Det kan komma något positivt ut av Saab-krisen, säger Niklas Wahlberg, vd på Lindholmen Science Park i Göteborg.

Teknikparken ligger där Lindholmsvarvet en gång byggde fartyg. Där finns numera 275 företag med 10 000 anställda, samt gymnasieskolor och universitet med 9 000 studenter.

Niklas Wahlberg talar om ”krisernas välsignelse”, lägen där saker ställs på sin spets och förnyelse kan komma till stånd. Han är samtidigt noga med att betona att han verkligen hoppas att Saab klarar sig.

Hans mål är att få ytterligare fem globala företag att etablera utvecklingsavdelningar på Lindholmen. Så han är övertygad om att tillgången på intressanta ingenjörsjobb i regionen kommer att öka.

Om Saab går i konkurs får det dramatiska konsekvenser för dagens 3 600 anställda. Dessutom försvinner arbetsuppgifterna för cirka 1 600 personer hos konsultbolag och underleverantörer i Västra Götalandsregionen.

Det motsvarar dock bara 0,7 procent av totala antalet sysselsatta i den regionen, enligt en konsekvensanalys författad av Mats Granér, chef för Analys och uppföljning på Västra Götalandsregionen

– En nedläggning av Saab skulle alltså inte vara så dramatisk för regionen som helhet, men självfallet skulle Trollhättan drabbas hårt, säger Mats Granér.

Ungefär 2 000 av de Saab-anställda bor i Trollhättan. Det motsvarar 8,4 procent av alla sysselsatta i kommunen.

Många har förundrats över att så få av Saabs ingenjörer har sökt jobb på Volvo PV, som skriker efter folk. Det talas om den starka lojaliteten med företaget och det långa pendelavståndet till Göteborg.

Men redan nästa år kommer pendlingstiden mellan städerna att sjunka drastiskt. I december 2012 blir en ny motorväg och en dubbelspårig järnväg klara att tas i bruk.  Tågresan, som tidigare tog 55 minuter, kommer att ta 32 minuter. Och bilresan, som i dag tar runt en timme, kommer att gå på 45 minuter, enligt Bo Larsson, chef för projektet Bana Väg i Väst.

Fredrik Fryklund, informationschef på Volvo Aero med 2 200 anställda i Trollhättan och själv bosatt i staden, anser att de nya transport­vägarna gör Trollhättan till en förstad till Göteborg.

– Det är nog förklaringen till att villapriserna här inte har sjunkit trots Saab-krisen och att efterfrågan på tomter till och med har ökat, säger han.

FoU-satsningar

I våras meddelade Volvo PV att bolaget avsåg att rekrytera 900 ingenjörer i Sverige, den största rekryteringen i bolagets historia.

– Men det går trögt. Vi har anställt 300, och ytterligare 100–150 personer är på väg, säger Per-Åke Fröberg, press­talesman på Volvo PV.

Volvo PV söker nu också ingenjörer i Polen, Spanien och Italien för anställning i Sverige.

Även Volvo Group söker personal, men i mer begränsad omfattning.

– Vi är alltid intresserade av duktiga tekniker, säger Mårten Wikforss, som är presschef på Volvo Group.

Liknande tongångar kommer från Volvo Aeros Fredrik Fryklund.

– Ingenjörer från Saab kan vi säkert ha nytta av här i Trollhättan, och skickliga svetsare. Men bilbyggare kan inte automatiskt få ett jobb här.

Ericsson har sin näst största utvecklingsenhet i Göteborg. I våras rekryterades ett 40-tal ingenjörer dit och bolaget hoppas kunna anställa lika många till under hösten.

Ett smolk i glädjebägaren är Volvo PVs beslut att lägga ned Uddevallafabriken med 600 anställda 2013.

Det luktar fortfarande motorolja i en del lokaler i Lindholmen Science Park. En del traverser är också kvar sedan tiden när Lindholmsvarvet byggde båtar. Men nu är det annan verksamhet som lockas till området. Bland nyheterna finns:

Fordonssimulator. I maj invigdes trafikforskningsinstitutet VTI:s nya fordonssimulator, Sim IV, som har kostat 24 miljoner kronor att utveckla. Medfinansiärer är Vinnova och Västra Götalands­regionen. Volvo Lastvagnar och Volvo PV bidrar med kunskap och förarhytter.

Asta Zero, en ny säkerhetsprovbana som byggs utanför Borås, och väntas ge ett 20-tal kvalificerade arbetstillfällen när den tas i bruk 2014. Chalmers och SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, är drivande. Kostnaden uppskattas till 350 miljoner kronor. På sikt räknar man med ett hundratal jobb.

Visual Arena, en studio med stor visualiseringsskärm, som ska vara klar vid årsskiftet. För grundfinansieringen på 15 miljoner kronor står Göteborgs Stad. Tanken är att även universitet och näringsliv ska nyttja tjänsterna. Ett 40-tal forskare inom visualiseringsområdet finns på plats sedan i våras.

Safer, ett nationellt centrum för fordonssäkerhet, nu med runt 100 forskare på plats. Ungefär lika många forskare från andra länder är ofta på besök.