Utredare: Polarforskningsfartyget Oden bör ersättas

2021-08-11 15:04  
Isbrytaren Oden bör ersättas av ett nytt fartyg, föreslår regeringens utredare. Andra alternativ, som att hyra fartyg, skulle vara en ambitionssänkning. Arkivbild. Foto: Daniel Kihlström/TT

Polarforskningsfartyget – tillika isbrytaren – Oden bör ersättas med ett nytt när det är dags för pensionering. Det menar regeringens utredare, som även föreslår en ny forskningsmyndighet.

Det behövs en ny myndighet med ansvar för stora forskningsanläggningar och laboratorier av särskilt nationellt intresse. Förslaget läggs fram av regeringens utredare Tobias Krantz.

Krantz överlämnar på onsdagen sitt betänkande till regeringen, men han refererar dessförinnan förslagen i en artikel på DN Debatt.

Ett av huvudförslagen är att inrätta en myndighet för särskilt viktig – och kostsam – forskningsinfrastruktur. "Min bedömning är att ingen existerande myndighet, exempelvis Vetenskapsrådet, är lämplig att på sikt handha den uppgiften", skriver Krantz, som även föreslår att de digitala infrastrukturerna samlas i en ny myndighet.

Läs mer: Aker Arctic designar svenska isbrytare – har gjort fartyg som kan bryta i sidled

Han föreslår vidare ett stärkt krav på att de investeringar som görs ska ha relevans för samhället, att politisk styrning av forskningens infrastruktur breddas och utvecklas och att lärosäten ska få rätt att ta ut avgifter för nationella forskningsinfrastrukturer.

När det gäller Sveriges tillgång till polarforskningsfartyg landar Krantz i slutsatsen att hyrd plats på andra länders isbrytare eller att hyra en hel isbrytare inte är de bästa alternativen, när fartyget Oden måste tas ur bruk. Sverige bör satsa på en ny isbrytare och finansiera den via anslag i statsbudgeten, enligt Krantz.

Anna Lena Wallström/TT

Mer om: Isbrytare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt