Fordon

Utdömda dieselbilar kan hamna i Sverige

Dom om det eventuella tyska dieselförbudet skjuts upp. Foto: TT
Dom om det eventuella tyska dieselförbudet skjuts upp. Foto: TT

I Tyskland erbjuder tillverkarna rabatt för de som byter in sin gamla dieselbil mot en ny. Nu befarar miljöorganisationer att dessa reliker kan komma att dumpas på andra marknader, bland annat i Sverige.

Publicerad

I våras kom domen: Det är tillåtet för städer i Tyskland att helt förbjuda dieselbilar i vissa områden. Detta efter att den federala domstolen gått in och satt ner foten. Men även om miljögruppen DUH, Deutsche Umwelthilfe, jublade över utslaget så är det inte oproblematiskt.

Efter beslutet, och när Hamburg som första stad införde dieselförbud, sattes en "skrotningspremie" för de utdömda bilarna. Ägare av äldre dieselbilar fick helt enkelt ett rejält överpris för sina trotjänare, om de bytte in mot en ny. Detta efter en överenskommelse som staten och bilindustrin slöt.

Men det var inte nog med att hamburgarna fick detta erbjudande – samtliga motorister i de 14 mest förorenade städerna omfattades.

Och premie- eller rabattsystemet är ganska omfattande. Med viss variation mellan tillverkare kan ägare erbjudas upp till 10 000 euro för sin bil. En skitig gammal bil som byts mot en ny låter ju bra i det första skedet, men sedan kommer baksidan av myntet. För när skrotningspremierna härjade över Europa efter den globala recessionen 2008 så var det gamla (nio, tio och i visa fall 13 år eller mer) bilar som togs ur trafik. Så är icke fallet den här gången.

Bilarna skickas vidare

Bilarna som omfattas nu är i vissa fall Euro 5-klassade modeller som fanns i biltillverkarnas modellpalletter fram till för ett par år sedan (fick säljas till 1 september 2016).

Så vad händer då med dessa? Officiellt finns det ingen statistik eller heller krav från myndighetshåll på vad man ska göra med dessa inbytta ”rabattbilar”.

Ett troligt utfall, särskilt när det gäller äldre och billigare bilar är att de skeppas det till länder med lägre löner och standard. Men i de fall då bilen bara är tre-fyra år gammal och av ett finare märke är risken överhängande för att den exporteras till en närliggande marknad som inte har dieselförbud.

Och det här har bland annat Greenpeace gått ut och kritiserat: Istället för att minska antalet dieselbilar på jorden så ökar de. Och när det gäller Sverige är vi inte immuna. Det finns inget hinder mot att miljöutdömda tyska bilar säljs hit – de har ju en gång i tiden fått godkändstämpel av Tyska kontrollmyndigheter.