USA:s autonoma jätteubåt ska lura på sitt byte i månader

2017-10-09 07:49  
Foto: Boeing

Obemannade farkoster tar över, på och under vattenytan. Nu ska Boeing och Lockheed Martin utveckla USA:s autonoma jätteubåt. Den kan vara till havs i månader, med kapacitet att sänka skepp.

Autonom teknik är ett av de hetaste områdena inom rustningsindustrin – det gäller även på och under världshaven. Exempelvis visade Kina nyligen upp en förlaga av ”D3000” – en 30 meter lång trimaran med stealthkapacitet. Det autonoma robotskeppet ska klara av att vara ute till havs i månader.

Ett kommande vapenslag från USA är stora obemannade robotubåtar som kan operera autonomt över långa sträckor. Nu har US Navy gett Boeing och Lockheed Martin varsitt kontrakt för att utveckla ”Orca Extra-Large Unmanned vehicle” (XLUUV).

De två företagen ska utveckla egna versioner av den stora undervattensfarkosten, och det bolag som lyckas bäst vinner uppdraget att leverera fem prototyper till flottan för utvärdering år 2020.

Läs mer:

Läs mer: Här är fyrhjulingen som ska jaga fiendens drönare

Till skillnad från andra fjärrstyrda farkoster som levereras med ubåt ska XLUUV utgå från hamnar. Den kan bära utrustning för övervakning, men också leverera tyngre gods – eller lägga ut minor. Lastutrymmet ska vara minst nio kubikmeter stort.

Räckvidden förväntas ligga på 2 000 sjömil (drygt 370 mil). Farkosten ska även klara av att ligga vilande under havsytan i månader för att sedan aktiveras vid behov. En funktion är att agera lockbete vid sjöslag. Men XLUUV ska även kunna bära vapensystem, med kapacitet att själv slå ut båtar.

Men alla farkoster blir inte större. Nyligen sjösatte US Navy ”UUVRON 1” (Unmanned Undersea Vehicle Squadron One). Den nya enheten består av en svärm mindre spiondrönare som ska samla in information under vattenytan. Systemet ska vara fullt utbyggt till år 2020.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt