Fordon

Här är fyrhjulingen som ska jaga fiendens drönare

Foto: Polaris
Foto: Polaris

Teknikutvecklingen i Ryssland och Kina oroar i väst. Nu planerar USA för krigföring utan luftherravälde. En del i den nya strategin är lättviktaren från Polaris – och nu testas en version som kan slå ut fientliga drönare.

Publicerad

Bristen på bepansrade trupptransportfordon har varit en het fråga under USA:s militära operationer. Mycket fokus har legat på att skydda soldater mot improviserade sprängladdningar – men nya hotbilder kräver nya grepp. Därför satsar U.S. Marine Corps på ett fordon som inte ens har dörrar, eller ett riktigt tak.

Amerikanska Polaris har byggt sitt företag på snöskotrar och fyrhjulingar, men i dag producerar de även militära fordon. Det senaste i raden är MRZR-D4. Drivkällan är en turbodiesel som även kan köras på JP8, och automatlåda. Fyrhjulsdriften går att koppla ur för en snålare förbrukning. Fordonet väger bara 952 kg och kan bära 680 kg – plus 226 kg på flaket. U.S. Special Operations Command använder redan en version av Polaris ”Utility Task Vehicle” – men år 2020 får U.S. Marine Corps företagets senaste fyrhjuling.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här