Fordon

Ursaaben värd två miljoner

Ursaaben, prototypen från 1947 ritad av legendaren Sixten Sason. Foto: Saab

För medlemmarna i Saabs veteranförening skulle det vara en nationell katastrof om den unika Ursaaben försvann ur landet. Men nu tycks Nationalmuseum vara intresserad av bilen, som kan vara värd 2 miljoner kronor.

Publicerad

I morgon fredag klockan 12.00 går tiden ut för att lämna anbud på Saabmuseets bilsamling på 123 bilar. Konkursförvaltarna har tagit bilder på varenda bil i samlingen, både de 50 tjusiga bilarna uppe i museets utställningshall och de övriga bilarna, i bättre eller sämre skick, som förvaras i olika förråd.

Hur mycket hela samlingen är värd är det ingen som vill sia om.

Men Ursaaben, den svarta, strömlinjeformade prototypen till de första Saab 92:orna, skulle kunna vara värd så mycket som 2 miljoner kronor. Den finns ju bara i ett enda exemplar i hela världen.

Den uppgiften figurerar i bilkretsar just nu.

En fungerande Saab 93 ”kortnos”, med tvåtaktsmotor och frihjul, kan vara värd mellan tjugo och fyrtio tusen kronor för en entusiast.

Saab 93 Monstret, som byggts i ett enda exemplar av motorkonstruktören Kjell Knutsson, får inte köras på vanliga vägar och ingen kan säga vad det rätta priset på Monstret är. Men det är en unik bil med två sammanbyggda tvåtaktsmotorer som kom upp i 223 kilometer i timmen som bäst.

Flera av de senare tillverkade bilarna är så kallade konceptbilar som bara tagits fram för att visas upp på bilmässor.

Andra exemplar av senare modeller är fullt fungerande bilar tagna direkt från det löpande bandet. Det handlar i regel om det sista exemplar av en viss modell, till exempel den sista 99:an. Sådana bilar kan vara värda hundra tusen eller ett par hundra tusen kronor.

Men just nu är fokus på Ursaaben, det vill säga den handgjorda prototyp, designad av legendaren Sixten Sason, som blev klar 1946 och visades för pressen året därpå.

Ursaaben är en viktig del av svensk designhistoria. Sixten Sason som räknas som en av pionjärerna inom svensk industridesign. Förutom alla Saab-modellerna var han också med och tog fram den första Hasselbladkameran 1600 F, Husqvarnas storsäljande motorcykel Silverpilen och en rad dammsugarmodeller åt Electrolux.

- Det vore hemskt om Urssaben hamnade hos en förmögen samlare utanför Sverige, säger före detta Saabingenjören Olle Granlund, en av medlemmarna i föreningen Saab Veteraner, till Ny Teknik.

Ursaaben har varit i Saabs och Saab Automobiles ägo i alla år. Den provkördes några tusen mil på 1940-talet innan den blev museiföremål.

Det är inte bara Ursaaben som kan vara av Nationalmuseumskt intresse. Även övriga bilar på Saabmuseet kan komma att bli aktuella, men från Nationalmuseums sida vill man i nuläget inte kommentera uppgifterna, skriver TTEla.