Uppgifter: Volkswagen köper in sig i kinesisk batteritillverkare

2020-01-27 13:58  
Foto: Volkswagen

Volkswagen sägs stå redo för att köpa 20 procent av en kinesisk batteritillverkare. Priset för andelen i Guoxuan förväntas vara drygt fem miljarder kronor.

Tyskarna har målsättningen att till 2025 sälja 1,5 miljoner elektrifierade fordon om året i Kina. Om affären med Guoxuan går igenom kommer det att vara Volkswagens första investering i en lokal batteritillverkare, och ett viktigt steg på vägen.

Köpet handlar om 20 procent av företaget, till ett pris som förväntas landa på drygt fem miljarder kronor. Därmed skulle VW bli den näst största aktieinnehavaren i bolaget.

Affären ska i stort sett vara i hamn, och det enda som nu inväntas är ett grönt ljus från berörda myndigheter, rapporterar Reuters med hänvisning till två anonyma källor. Varken Guoxuan eller Volkswagen har hittills kommenterat affären.

Läs mer: Fem intressanta laddalternativ – vi fortfarande väntar på

Valet av batterifabrik är praktiskt, för Guoxuan har sin produktion i Hefei i östra Kina, vilket är samma stad där Volkswagen redan har tillverkning av elbilar genom sitt samarbete med JAC Motor. Hefei huserar dessutom inhemska batteritillverkare som Catl och Byd. Efter nyheten om VW:s investering i Guoxuan steg bolagets aktiekurs med tio procent.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer