Ubåten Nautilus sjönk efter räddningsaktion

2017-08-11 18:11
UC3 Nautilus Foto: Wikimedia

Ubåten ska ha vattenfyllts på 30 sekunder. Ägaren Peter Madsen kunde räddas – sedan sjönk den.

(Artikeln är uppdaterad)

Försvaret meddelade på Twitter klockan 10:39 att Nautilus har lokaliserats till Kögebukten. När försvarsmakten kom till platsen hade ubåtens ägare, den kända danska ubåts- och rymdfarkostkonstruktören Peter Madsen, fått hoppa i vattnet. Strax efter att han räddats upp ur vattnet sjönk den 18 meter långa ubåten.

– Vi åkte ut för att få över honom i en gummibåt. Kort tid efter det sjunker ubåten. Vi vet inte varför än, säger presstalespersonen Christer Havet, Værnsfælles Forsvarskommando till danska tidningen Politiken.

Tidningen BT talade med Peter Madsen kort när han kom i land i Dragör. Enligt tidningen hade problem uppstått med en ventil i en ballasttank och ubåten började ta in vatten. På 30 sekunder ska ubåten ha blivit vattenfylld, uppger han.

– Jag är ok, men jag är ledsen för att min båt är borta. Jag ser den nog aldrig igen, säger han till BT.

Under ett par timmar på natten till fredagen och fredagsförmiddagen satte ett stort sökpådrag igång där två räddningshelikoptrar och tre fartyg från det danska försvaret deltog.

Läs fler artiklar om ubåtshistorien här!

Ubåten gavs sig ut på en tur på torsdagskvällen, men när den inte återvände som avtalat slog en anhörig till en medföljande journalist larm. Enligt Sydsvenskan var en kvinnlig journalist från Skåne med ombord för att göra ett reportage om Peter Madsen.

Han ska ha uppgivit för polisen att kvinnan släpptes av sent på torsdagskvällen i utkanten av Köpenhamn. Men danska polisen utreder ärendet som ett försvinnande. På fredagseftermiddagen gav danska polisen i ett pressmeddelande beskedet att ubåtsägaren är misstänkt för dråp.

Madsen har själv designat och byggt ubåten, som sjösattes 2008, vilket Ny Teknik skrev om då.

Peter Madsen har också ägnat sig åt ett stort amatörrymdpprojekt, Copenhagen Suborbitals. Målet är att skicka upp en människa i rymden.

– Då kommer vi att ha varit det enda amatörprojektet i världen som har gjort det här. Visst, det är ju galet. Men tänk om det lyckas! sa Peter Madsen i en intervju i Ny Teknik 2014.

Anna Orring

Mer om: Ubåt Nautilus

Debatt