Dansk byggde ubåt av gammalt vindkrafttorn

2008-07-10 14:50  
UC3 Nautilus Foto: Wikimedia

Somliga drömmer att segla eller åka motorbåt – dansken Peter Madsen bestämde sig för att gå på djupet. Han byggde världens största privata ubåt med hjälp av ett gammalt torn från ett vindkraftverk.

Farkosten är nästan arton meter lång, väger över trettio ton och är tio meter i omkrets. Om allt går som ingenjören och konstnären Peter Madsen, även kallad Peter Ubåd, planerat ska han nu göra en världsomsegling under ytan med sin ubåt Nautilus.

Inspiration till bygget och resan har han fått från författaren Jules Verne.

Det är inte första gången som dansken sjösätter en ubåt – han har byggt två mindre tidigare.

Bakom byggandet finns en längtan efter frihet:

- Du kan dyka ner under ytan och hålla dig dold från omvärlden i flera veckor, du kan färdas var du vill, helt obemärkt. Det ren anarkism! säger Peter Madsen till danska Nyhedsavisen.

Tillsammans med 24 medhjälpare har Peter Madsen arbetat i flera år med att bygga Nautilus. Själv har han ingen högre utbildning, även om han en gång i tiden försökte studera till ingenjör, berättar den danska tidningen Ingenjören.

Flera varv har stöttat Madsen med pengar. Genom frivilligt arbete har kostnaden för ubåten kunnat hållas nere till 1,5 miljoner danska kronor (cirka 1,8 miljoner svenska kronor).

Nautilus drivs av en diesel motor och en elmotor och ska klara djup på mer än hundra meter.

Åtta personer får plats i farkosten, som även innehåller en enkel toalett, ett par sängar och ett litet kök med kokplattor och en ugn.

Jonas Hållén

Mer om: Ubåt Nautilus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt