Fordon

Trump varnar amerikanska mc-jätten Harley-Davidson

Ikoniska mc-märket Harley-Davidson har aviserat planer om att flytta delar av sin produktion från USA för att undvika tullar. ”De kommer att beskattas som aldrig förr!” varnar USA:s president Donald Trump. Foto: TT / AP Photo / Charles Krupa, Evan Vucci
Ikoniska mc-märket Harley-Davidson har aviserat planer om att flytta delar av sin produktion från USA för att undvika tullar. ”De kommer att beskattas som aldrig förr!” varnar USA:s president Donald Trump. Foto: TT / AP Photo / Charles Krupa, Evan Vucci

Donald Trump varnar motorcykeltillverkaren Harley-Davidson för att flytta produktion från USA.

Publicerad

Världens börser fortsätter att skaka i takt med att oron för ett handelskrig mellan USA och Kina ökar, samtidigt som USA sänder oklara signaler om nya hinder.

Under måndagen föll de amerikanska börserna kraftigt efter nyheten om nya amerikanska begränsningar av kinesiska investeringar i USA.

Samtidigt stärktes den kinesiska yuanen mot dollarn. Enligt Frédéric Cho, oberoende Kinarådgivare, är detta en direkt effekt av den kinesiska centralbankens stimulansåtgärder som väntas frigöra över 100 miljarder dollar för att dämpa effekten av USA:s sanktioner.

Marknaden förvirrad

Samtidigt fortsatte även de kinesiska aktiemarknaderna att falla.

– Det finns en oro för vissa sektorer som är under press, däribland fastighetssektorn, säger Frédéric Cho.

Marknaden påverkades även av förvirringen kring USA:s uttalande. USA:s finansminister Steven Mnuchin sade först att de nya planerade åtgärderna inte skulle riktas specifikt mot Kina utan ”mot alla länder som försöker stjäla vår teknik”.

Uttalandet motsades senare av Donald Trumps handelsrådgivare Peter Navarro som meddelade att begränsningarna visst var riktade specifikt mot Kina.

– Marknaden har svårt att veta vilken fot den amerikanska administrationen och Trump står på, säger Frédéric Cho.

MC-ikon flyttar?

Ikoniska mc-märket Harley-Davidson har aviserat planer om att flytta delar av sin produktion från USA för att undvika tullar som andra länder aviserat som svar på USA:s sanktioner.

USA:s president reagerade med bestörtning på beskedet och kontrar, på Twitter, med att de kommer åläggas höga tullar som straff.

”Harvey måste veta att de inte kommer kunna sälja tillbaka till USA utan att betala en hög skatt”, skriver Trump ”De kommer att beskattas som aldrig förr!”, fortsätter han och tillägger att det ”blir början på slutet”.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström säger att flyttbeskedet är en naturlig följd av den amerikanska protektionismen.

– Det blir den olyckliga konsekvensen, som kommer att sätta press på administrationen och påtala att detta inte är bra för den amerikanska ekonomin, sade Malmström.

Kina tar till motåtgärder

Enligt Frédéric Cho är det inte troligt att USA hade räknat med de här konsekvenserna.

– Om de signaler de sänder ut skrämmer bort amerikanska företag från USA kan man fråga sig om de verkligen vågar införa de här tullarna.

I takt med att handelskriget med USA eskalerar meddelar Kina att de från och med den första juli tar bort sina importtullar på sojabönor, sojabönskaka och fiskmjöl från Bangladesh, Indien, Laos, Sydkorea och Sri Lanka.

Utspelet kommer mindre än två veckor efter att Kina meddelat att man kommer att införa 25-procentiga tullar på ytterligare 659 amerikanska produkter till ett värde av 50 miljarder dollar. Den viktigaste av dem sojabönor som är Kinas till värdet största jordbruksimportprodukt från USA.