EU:s nya tull: ”Tar död på försäljningen av HD”

2018-06-20 16:08  
Foto: Axel Heimken/dpa via AP/TT

EU:s nya 25-procentiga tull på bland andra Harley-Davidson-motorcyklar kommer slå hårt.

– Det här tar mer eller mindre död på försäljningen är jag rädd för, säger MC-återförsäljaren Probikes marknadschef Rikard Nordén.

EU svarar nu på USA:s ståltullar med bland annat 25 procent tull på prestigemärket Harley Davidson. Från och med fredag 22 juni införs tullen.

Läs mer: EU:s strafftullar mot USA införs – ”Vi närmar oss handelskrig”

– Det kommer slå jättehårt, säger Rikard Nordén,

Märkeslojala kommer avvakta

Probike har ungefär hälften av HD-marknaden i Sverige. På ett år säljs hundratals HD-cyklar, enligt Nordén. Vissa av kunderna kommer säkert välja andra MC-modeller.

– Men den märkeslojala kunden kommer avvakta köpet, säger han.

Rikard Norén räknar med att den 25-procentiga tullen slår igenom helt på priset. Men tullhotet har varit känt ett tag, så Probike har sett till att fylla på lagret.

Läs mer: ABB-vd: Jobben i USA är hotade

Priset på en ny Harley-Davidson-motorcykel varierar från 73.000 till 433.000 kronor, med ett snittpris någonstans mellan 200.000-300.000 kronor enligt återförsäljaren Probikes prislistor.

Jeans och bourbon

Handelsminister Ann Linde (S) bekräftar att man ska räkna med att priserna i Sverige för de USA-varor som nu får nya EU-tullar på 25 procent kommer att stiga.

– Ja, det kommer de att göra. Men listan på de USA-produkter som nu får EU-tullar har tagits fram för att det ska bli kännbart i USA samtidigt som kostnaderna minimeras i EU, säger hon.

EU-regeringarna har enligt Ann Linde i diskussionerna om listan på vilka USA-produkter som ska få tull varit noga med att se till att allt på listan handlar om varor som kan köpas in från andra länder än USA.

Läs mer: EU:s export av handelsfärdigt stål till USA – så här ser kartan ut

Utöver motorcyklar handlar det bland annat om en lång rad stålprodukter, juice, jordnötter, frukostflingor, jeans och bourbon.

De två produkter på listan där värdet på svensk direktimport från USA är högst är enligt Ann Linde kosmetika och backspeglar.

Mer om: Motorcykel EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt