Fordon

Triumph släpper världens största mc-motor

Foto: Triumph
Foto: Triumph
Foto: Triumph
Foto: Triumph

Med knappt 2,5 liter fördelat på tre cylindrar är det världens största serietillverkade mc-motor. Triumph Rocket 3 TFC kommer bara tillverkas i 750 exemplar.

Publicerad

Cylindervolymen skulle vara passande för en V6-motor i en bil, men Triumph har fördelat 2 458 kubik på tre cylindrar – i en motorcykel. Därmed tar den nya versionen av Rocket 3 TFC (Triumph Factory Custom) platsen som världens största serietillverkade mc-motor.

Den levererar över 170 hästkrafter och 221 nm – på det 240 mm breda bakdäcket. Trots större cylindrar kommer jättemaskinen vara minst 40 kg lättare än föregångaren, som väger modiga 362 kg. Det är resultatet av en ny, lätt aluminiumram, en ensidig svingarm, samt att en stor del av motorcykelns övriga delar är tillverkade av kolfiber. 

Rocket 3 TFC har flera olika körlägen, som bland annat kan hålla krafterna under kontroll vid blött väglag. Den är utrustad med låsningsfria bromsar och antispinnsystem, samt Brembo-bromsar.

Triumph bygger bara 750 exemplar av TFC. Enligt Popular Mechanics kommer den lanseras i december i år, och priset ska då ligga på cirka 277.000 kronor. Köparen får bland annat en digital instrumentering som kan synkas med mobilen, GoPro-uppkoppling, nyckellöst tändningslås och farthållare. Men räkna inte med en förnuftig förbrukning.